Robotroasters

© SETUP / Jesse Kraal

Robotroasters

Roast all humans: Reddit roasten 2.0

Kunnen robots ingezet worden voor meer dubieuze praktijken, zoals het beledigen van mensen? Vanuit het Installation '48 project presenteren we Robotroasters

Robots zijn een actueel onderwerp van maatschappelijk debat. We zien vaak het vriend- of-vijand-syndroom: óf we vinden ze schattig en handig, óf ze nemen onze banen over en zijn gevaarlijk. Die laatste vraag houdt veel mensen bezig; wat gaan robots allemaal van ons overnemen? Kunnen ze ook worden ingezet voor meer dubieuze praktijken, zoals het beledigen van mensen? En is het erg om door een robot beledigd te worden? Wellicht voelt het minder gemeend, of is het juist erger als een robot zijn belediging wiskundig heeft onderbouwd? 

Als bezoeker neem je plaats in een stoel. Drie kleine robots rijden over tafel. De installatie scant jouw gezicht, waarna er een robot naar voren rijdt en een passende belediging naar je hoofd slingert. Deze beledigingen komen uit het ‘roastme-forum’ van Reddit, waar mensen foto’s van zichzelf uploaden om door de community ‘geroast’ te worden. Door dit forum te scrapen en dat foto-archief automatisch te vergelijken met het gezicht van de installatiebezoeker, rolt er vanzelf een passende belediging uit. Na een belediging door één van de robots, lachen en applaudisseren de andere twee mee. 

Deze installatie werd in het kader van Installation’48 ontwikkeld door Roland Smeenk, Fako Berkers, Cyanne van den Houten en Swen Mulderij.