Proef je status

© Dongwei Su

Proef je status

Slechte wijk? Slappe koffie!

Een koffiezetapparaat dat je koffie geeft op basis van je postcode. Woon je in een goeie wijk, dan krijg je lekkere koffie. Maar woon je in een slechtere wijk? Dan krijg je een kop waterige koffie. Mag dat?

‘Slim’ koffiezetapparaat 

Kunstenaar Vincent Hoenderop ontwikkelde in opdracht van SETUP een koffiezetapparaat dat op een subtiele manier data-discriminatie expliciet maakt. Je krijgt een kop koffie door de cijfers van je postcode in te voeren. Door naar de ‘status score’ van je postcode te kijken bepaalt het apparaat of je een lekker of een slap kopje koffie krijgt. Discriminatie of de vinger op de zere plek? 

We zijn echter niet de enige die deze data gebruikt. Verzekeraars, hypothekers en grote warenhuizen maken dagelijks gebruik van risicoanalyses op basis van deze gegevens. Met directe gevolgen. Kan jij bijvoorbeeld nog wel achteraf betalen bij bol.com?

Zelf proberen?

Ons koffiezetapparaat kan ingezet worden als conversation starter op verschillende evenementen of bij u op kantoor. Benieuwd hoe uw personeel of bezoeker reageert op hun score?

Probeer het uit en boek direct een optie. 

Achtergrond: The Internet of Things 

The internet of things belooft ons een wereld met slimme apparaten die ons, dankzij hun connectie met het internet, beter van dienst zijn. Maar begrijpen wij de implicaties van een wereld waarin bedrijven, machines en algoritmes kijken, denken én beslissen over ons dagelijks leven? 

In het project ‘Louche Apparaten’ onderzocht SETUP de ethische vragen die opkomen als apparaten beginnen met het meten en beoordelen van ons gedrag. Zouden onze apparaten zich onplezierig gaan gedragen als ze ons negatief beoordelen? Tijdens de Dutch Design Week in 2016 toonden we de provocatieve prototypes die binnen dit project zijn ontwikkeld, waaronder het slimme koffiezetapparaat.

Tijdens het ECP jaarcongres op 17 november 2016 in de Fokkerterminal in Den Haag heeft Proef je Status de Icarus Award gewonnen. Inmiddels reist 's werelds enige discriminerende koffiezetapparaat langs festivals, beurzen en congressen.