Input ≠ Output

© Bart Leguijt

Input ≠ Output

Ervaar algoritmisch solliciteren als sollicitant.

Wat als een computer bepaalt of je wordt aangenomen voor een baan? Het klinkt als een aflevering van Black Mirror, maar als je bij een bedrijf als Unilever solliciteert is het de realiteit. Met Input≠Output ervaar je hoe dat is.

Veel multinationals maken gebruik van het video-sollicitatieplatform HireVue om hun sollicitatieprocedure efficiënter te maken. HireVue vraagt sollicitanten om een video van zichzelf op te nemen. De video’s worden door een algoritme gescreend om jouw gezichtsuitdrukkingen, woordgebruik en zelfs de klankkleur van je stem te analyseren. Daarmee wordt bepaald of jij een geschikte werknemer voor het bedrijf bent. Maar hoe komt het systeem tot dit oordeel?

In samenwerking met kunstenaar Isabel Mager ontwikkelden we Input ≠ Output. In haar werk zien wij haar poging om de geheime sollicitatie-algoritmen van HireVue bloot te leggen. Stap in de interactieve installatie om een videosollicitatie af te nemen en ervaar hoe de Emotion AI jouw gezicht en stem live omvormt in data. Hoe moet je je gedragen om een good fit te zijn?

Interesse in deze installatie?
Neem contact op!