Garanties uit het Verleden

© SETUP

Garanties uit het Verleden

Bieden geen resultaten voor de toekomst

Ooit een algoritme in het echt gezien? Stap in onze theatershow en ervaar hoe het is om een algoritme te spelen!

SETUP / Installation '48

Welkom! Als deelnemer ben je welkom in onze fysieke blackbox. Normaal noemen we algoritmes zo omdat je de binnenkant niet kan bekijken, en de resultaten die eruit komen totaal mysterieus tot stand komen. Wat er dan uit zo’n blackbox komt, neemt iedereen maar voor waar aan. Want dat systeem is objectief, toch? 

Fout!

Algoritmes zijn ook gewoon geschreven door iemand. Alles moet binnen dezelfde lijntjes passen, ja of nee, goed of fout, zwart of wit. Maar dat werkt alleen maar voor de dingen die perfect zijn, waar passen de dingen die er tussen vallen? Alles wat ons mooi maakt, mens maakt, vies, raar en fascinerend maakt? Zijn we nou met z’n allen een algoritme geworden? 

Word je een beter mens? Wie bepaalt dan wat goed is? Wat is de wereld zonder nachtbrakers, huppelaars, onvoorspelbare hardlachers, sprintjestrekkers, bank-hangers, taarteters, bloemenplukkers, toeristische tukkers, bord-voor-hun-koppers, uitslapers, vuurtjesaanbieders, metromuzikanten, schuchtere types die niet durven te vragen of de tram wel rijdt en er dan een half uur bij staan wachten, glitterfanaten, wilde-armen-dansers? 

Theatershow

In de interactive performance Garanties uit het Verleden stap je in de wereld van surveillance en algoritmen. Kunnen we nog autonoom handelen in een wereld waarin videosurveillance de nieuwe normaal is geworden, en zo ja - hoe moeten we ons dan gedragen? Deze installatie werd in het kader van Installation’48 ontwikkeld door Marijke Hessels en Lieke van der Made.