De Nationale Verjaardagskalender

© Nick Liefhebber

De Nationale Verjaardagskalender

Kruip in de rol van een algoritme

Hoe werkt een profilingsalgoritme? We denken vaak dat data heel objectief zijn. Iemand is bijvoorbeeld een man of vrouw, heeft een bepaalde leeftijd en woont in een bepaalde regio. Toch wordt er veel meer data over ons verzameld dan alleen dit soort feiten.

Veel vaker gaat het om afgeleide data; persoon X zoekt naar een duur hotel dus zal bovenmodaal zijn, of hij/zij luistert naar muziek van de Wu-Tang Clan dus is waarschijnlijk heteroseksueel. Kortom, het zijn aannames. 

De Nationale Verjaardagskalender is een analoog kaartspel dat werkt als conversation starter, een debatvorm om het op een eenvoudige manier over complexe technologie te hebben. 

In groepen van 6 spelers proberen we een fictief persoon te ‘profilen‘. Er komen kleine stukjes data van deze persoon op tafel, bijvoorbeeld ‘is vegetarisch‘ of ‘leest Het Parool‘. Daarmee voeren we een gesprek; wat zegt dit over deze persoon? Is hij/zij bovenmodaal of op bijstandsniveau, een babyboomer of millennial, een huismus of een belevingsmens? 

Het doel van elke speler is om een passend verjaardagscadeau voor deze persoon te bepalen. Dat vereist slimme trucs en veel overtuigenskracht om medespelers mee te krijgen in de argumentatie. Wie is uiteindelijk ‘het beste algoritme?‘