Whippr
Deel jij de orders uit, of mag je ze ontvangen? Met de Whippr app voer je jouw ideale rol uit in de samenwerking die nodig is om de coronacrisis samen onder controle te krijgen.
In opmaat naar de corona-app van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), startte SETUP haar eigen onderzoek naar corona-apps. Met makers uit verschillende disciplines leidde dat tot drie scherpe provotypes die de omgang met macht, vertrouwen, veiligheid en sociale structureren in corona-apps ter discussie stellen. Whippr matcht jou aan je ideale controle buddy gebaseerd op hoeveel controle jij graag uitoefent of juist nodig hebt.
Makers

Hoe werkt het?
Whippr gebruikt een persoonlijkheidstest om zo jouw ideale rol te bepalen. Ben je een echte havik die iedereen in de gaten houdt en corrigeert, of meer een springerig konijn dat aan de riem gelegd moet worden? Als de rollen eenmaal zijn verdeeld – en er een stopwoord is afgesproken –, word je gekoppeld aan jouw ideale controlemaatje. Samen spreek je regels af en hou je elkaar op het rechte pad tijdens de corona crisis.
Achtergrond
Nicky Liebregts en Niels Sinke onderzochten het thema macht, controle & vertrouwen. De app die zij bedachten gebruikt principes uit de wereld van BDSM, om in scherpe machtsrelaties onderling toch het juiste vertrouwen te vinden. De vertrouwensband bouw je op door duidelijke regels en bijvoorbeeld een stopwoord af te spreken.
Een app als deze vraagt niet om het inzetten van wantrouwen, maar om het inzetten van vertrouwen. Wat is er voor nodig om het anders te doen: om een vertrouwensband op te zetten en kan dat wel in zo’n app? Whippr laat zien dat we zelf invulling geven aan vertrouwen en controle. En stelt met het stopwoordje ook een belangrijke vraag: hoe komen we weer uit deze bijzondere situatie? We laten extra controle toe, maar wanneer laten we die weer los?
Artikelen
AI als wapen tegen corona: een les in bescheidenheid (3 april 2020)
Call voor makers: geef de nieuwe corona-app een gezicht (14 april 2020)
SETUP biedt eerste hulp bij corona-app (14 april 2020)
Leven met corona-apps: zeven makers van start met nieuw onderzoek (30 april 2020)
Waarom de corona-app geen mondkapje is (8 mei 2020)
Alleen samen krijgen we corona-apps onder controle (20 mei 2020)