Take the words right out of my mouth

© Sebastiaan ter Burg

Take the words right out of my mouth

Als de computer gegenereerde kloon van jouw stem niet meer van echt te onderscheiden is, haal je jezelf de woorden uit je mond.

Wat gebeurt er wanneer de menselijke stem niet meer te onderscheiden is van door de computer gegenereerde spraak? Zullen we onszelf beter horen? Of juist
helemaal niet converseren? In een wereld gedomineerd door tekstuele gesprekken onderzoeken Max Dovey en Nina Goedegebure de kloof tussen onze interne (stille) stem en onze gesproken stem, om de mogelijkheden te onderzoeken om een dialoog met een externe zelf te voeren.

Makers

Nina Goedegebure
Max Dovey

Achtergrond

Met een opname van 5 seconden van iemands stem is het al mogelijk om een voice-clone te maken. In de installatie van internationaal kunstenaar Max Dovey en performance artiest Nina Goedegebure worden bezoekers uitgenodigd om een boodschap aan zichzelf mee te geven in tekst. Ook laten ze een stukje stem achter. Vervolgens worden ze meegenomen naar een groot frame dat deels doorzichtig is en deels hun reflectie weerspiegelt. Uit een speaker klinkt de boodschap van hun innerlijke stem hardop uitgesproken. 

De software voor het maken van deze stemklonen werd door dit team zelf ontwikkeld.

Artikelen

In samenwerking met