Patrona

© Collectief Smelt & Tom Schouw

Patrona

Wat betekent veiligheid voor jou? Met Patrona kunnen mensen zelf reflecteren op hun gedrag en definiëren wat veiligheid voor hen betekent. Met Patrona laat je data voor jou spreken.

Patrona pitch video

In opmaat naar de corona-app van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), startte SETUP haar eigen onderzoek naar corona-apps. Met makers uit verschillende disciplines leidde dat tot drie scherpe provotypes die de omgang met macht, vertrouwen, veiligheid en sociale structureren in corona-apps ter discussie stellen. Het uitgangspunt van Patrona is dat veiligheid voor iedereen anders is.

Makers

Tom Schouw
Myrthe Krepel & Dorian Kingma (Collectief Smelt)

 

Hoe werkt het?

Met 4 simpele vragen, laat Patrona jou nadenken over jouw gedrag betreffende de corona maatregelen. Op een intuïtieve manier, kan jij jouw ‘data’ invullen en ontstaat jouw persoonlijke patroon. Vervolgens kun je jouw patroon op een mondkapje afdrukken om zo de data voor jou te laten spreken. 

Achtergrond

Tom, Myrthe en Dorian onderzochten schijnveiligheid en schijnobjectiviteit. Het uitgangspunt van Patrona, is dat veiligheid voor iedereen anders is. De makers laten in het ontwerp zien hoe dubbelzinnig data kan zijn. Als gebruiker voer je je gedragspatronen in, waarna die worden gevisualiseerd in een patroon. Dat patroon is multi-interpretabel: het is gemaakt op basis van iemands eigen inschatting van zijn gedrag. Er komen geen harde cijfers aan te pas. Patrona laat ons nadenken over de vraag: Willen we data echt ons gedrag laten sturen? 
Daarnaast kan het dragen van jouw patroon op een mondkapje een gesprek uitlokken: waarom is jouw patroon zo en de mijne zo? Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Als we data voor ons laten spreken, moeten we het ook tegen kunnen spreken en bevragen. 

In samenwerking met