Patrona
Wat betekent veiligheid voor jou? Met Patrona kunnen mensen zelf reflecteren op hun gedrag en definiëren wat veiligheid voor hen betekent. Met Patrona laat je data voor jou spreken.
In opmaat naar de corona-app van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), startte SETUP haar eigen onderzoek naar corona-apps. Met makers uit verschillende disciplines leidde dat tot drie scherpe provotypes die de omgang met macht, vertrouwen, veiligheid en sociale structureren in corona-apps ter discussie stellen. Het uitgangspunt van Patrona is dat veiligheid voor iedereen anders is.
Makers
Tom Schouw
Myrthe Krepel & Dorian Kingma (Collectief Smelt)
Hoe werkt het?
Met 4 simpele vragen, laat Patrona jou nadenken over jouw gedrag betreffende de corona maatregelen. Op een intuïtieve manier, kan jij jouw ‘data’ invullen en ontstaat jouw persoonlijke patroon. Vervolgens kun je jouw patroon op een mondkapje afdrukken om zo de data voor jou te laten spreken.
Achtergrond
Tom, Myrthe en Dorian onderzochten schijnveiligheid en schijnobjectiviteit. Het uitgangspunt van Patrona, is dat veiligheid voor iedereen anders is. De makers laten in het ontwerp zien hoe dubbelzinnig data kan zijn. Als gebruiker voer je je gedragspatronen in, waarna die worden gevisualiseerd in een patroon. Dat patroon is multi-interpretabel: het is gemaakt op basis van iemands eigen inschatting van zijn gedrag. Er komen geen harde cijfers aan te pas. Patrona laat ons nadenken over de vraag: Willen we data echt ons gedrag laten sturen?
Daarnaast kan het dragen van jouw patroon op een mondkapje een gesprek uitlokken: waarom is jouw patroon zo en de mijne zo? Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Als we data voor ons laten spreken, moeten we het ook tegen kunnen spreken en bevragen.
Artikelen
AI als wapen tegen corona: een les in bescheidenheid (3 april 2020)
Call voor makers: geef de nieuwe corona-app een gezicht (14 april 2020)
SETUP biedt eerste hulp bij corona-app (14 april 2020)
Leven met corona-apps: zeven makers van start met nieuw onderzoek (30 april 2020)
Waarom de corona-app geen mondkapje is (8 mei 2020)
Alleen samen krijgen we corona-apps onder controle (20 mei 2020)