Dode mussen-index

Dode mussen-index

Het komende jaar wil SETUP tech-verantwoordelijkheid op een hoger plan tillen. Hoe we dat gaan doen? Met een overzichtelijk scoresysteem van dode én levende mussen. Hoeveel dode mussen zou jij geven aan een bedrijf of instantie die wel sorry zegt maar de gemaakte fouten niet aanpakt?

Makers

SETUP in samenwerking met Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: Joeri Boelhouwer, Steven de Breet, Saskia de Jong, Juliette Koster, Frank Kroeze, Huig Markus, Sam ten Thij, Ids Timmerije, Jonne Verheij en Pepijn Zuiderveld.

Hoe werkt het?

Met de dode mussen-index kunnen we scores geven aan bedrijven, organisaties en overheden die wel, of juist geen tech-verantwoordelijkheid nemen.

De index kunnen we loslaten op tech-gerelateerde excuses, bijvoorbeeld voor een verkeerde omgang met big data en algoritmen. Daarnaast kunnen we de index loslaten op statements en maatregelen rondom technologie. Hoe slechter de excuses of (niet) genomen maatregelen, hoe meer de ontvanger blij wordt gemaakt met een dode mus.

© Een scoresysteem voor tech-verantwoordelijkheid

Om de hoeveelheid dode of levende mussen voor de gemaakte excuses te bepalen kijken we naar:

  • Oprechtheid
  • Het nemen van verantwoordelijkheid voor eventuele geleden schade
  • Transparantie
  • Erkenning van gemaakte fouten
  • Uitleg van wat er mis is gegaan
  • Het laten blijken van spijt
  • De motivatie erachter: eigen gewin? PR? daadwerkelijke hulp aan benadeelde partij?

Waarom hebben we dit nodig?

Na jarenlange excuses van ontwikkelaars en techbedrijven, is het tijd om de stap te maken van verantwoording afleggen over de gevolgen van technologie naar verantwoordelijkheid nemen voor de impact van technologie. Wil je weten wat we daarmee bedoelen en waarom dat juist nu zo hard nodig is? Lees dan onze artikelen:

Genoeg van de sorry's (23 januari, 2020)

Anti-racisme demonstraties en de tweet van Trump: een snelkookpan voor tech-verantwoordelijkheid (17 juni, 2020)

Fuck de tech-industrie? Van diskwalificatie naar dialoog (22 sept, 2020)