De Sorry Encyclopedie

De Sorry Encyclopedie

Het komende jaar wil SETUP de manier waarop techbedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun rol in de maatschappij op een hoger plan tillen. Om dat te doen, beginnen we met het wegen van de sorry-statements van big-tech. Naast een scoresysteem van dode én levende mussen, is er nu ook de Sorry-encyclopedie: een naslagwerk van verschillende typen excuses, natuurlijk mét bijbehorende mussen-scores.

SORRY: de encyclopedie

Makers

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: Joeri Boelhouwer, Steven de Breet, Saskia de Jong, Juliette Koster, Frank Kroeze, Huig Markus, Sam ten Thij, Ids Timmerije, Jonne Verheij en Pepijn Zuiderveld.
 

Hoe werkt het?

De sorry encyclopedie is een verzameling van allerlei soorten excuses die een mens kan geven. Zo is er de Schildpad-sorry, de nooit-te-laat-om-te-sorry-sorry of de aflaat-sorry. De encyclopedie kan gebruikt worden om tech-gerelateerde excuses te categoriseren en beoordelen. Zo wordt Mark Zuckerberg genoemd als voorbeeld bij de good-guy-sorry. Dit is een sorry waarbij er duidelijk wordt gemaakt dat de sorry-zegger wel goede bedoelingen had. In een interview met CNN zei hij: 

"We have a basic responsibility to protect people’s data and if we can’t do that, then we don’t deserve to have the opportunity to serve people. I’m happy to testify before congress if it’s the right thing to do.”

Volgens de encyclopedie is een good-guy-sorry twee levende mussen waard. Maar je zou er ook vijf dode mussen aan kunnen geven omdat deze specifieke good-guy-sorry een hele gewiekste manier was om de aandacht af te leiden van de impact die Facebook op de maatschappij heeft, door in de verklaring het probleem te benoemen als 'een verantwoordelijkheid voor data'. Zelf het aantal dode of levende mussen bepalen bij dit statement? Bekijk de dode-mussen index.

 

 

 

© De-homp-vlees-sorry

Achtergrond

Sorry. Een woord dat levens kan veranderen en een woord dat er zomaar uit kan floepen. Of allebei tegelijk. Het kan het verschil betekenen tussen haat en liefde, het imago van een president of de duur van een gevangenisstraf. Misschien is het wel een van de meest gebruikte woorden over de hele wereld en tegelijkertijd een van de meest mysterieuze woorden. Wat betekent het nu eigenlijk?
Het antwoord op die vraag, dat weten wij ook niet. Het enige wat we wel weten, is dat er ontelbaar veel verschillende soorten sorry’s te herkennen zijn, als je maar goed genoeg oplet. SORRY: de encyclopedie is daar een handleiding voor.


Waarom hebben we dit nodig?

Na jarenlange excuses van ontwikkelaars en techbedrijven, is het tijd om de stap te maken van verantwoording afleggen over de gevolgen van technologie naar verantwoordelijkheid nemen voor de impact van technologie. Wil je weten wat we daarmee bedoelen en waarom dat juist nu zo hard nodig is? Lees dan onze artikelen:

Genoeg van de sorry's (23 januari, 2020)

Anti-racisme demonstraties en de tweet van Trump: een snelkookpan voor tech-verantwoordelijkheid (17 juni, 2020)