Covid-Pack
Voor de Covid-Pack heb je geen smartphone, bluetooth of 5G nodig. De Covid-Pack is een volledig analoog alternatief voor de corona-app. In een oogopslag zie je waar je gevaar loopt en waar je veilig bent: draag de rugzak en vermijd de rode draad!
In opmaat naar de corona-app van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), startte SETUP haar eigen onderzoek naar corona-apps. Met makers uit verschillende disciplines leidde dat tot drie scherpe provotypes die de omgang met macht, vertrouwen, veiligheid en sociale structureren in corona-apps ter discussie stellen. De Covid Pack maakt met verschillende kleuren en lengtes touw het traceren van een digitale corona-app zichtbaar en daagt mensen uit om over de praktische en ethische implicaties na te denken.
Makers
Hoe werkt het?
De Covid-Pack is een rugzak met bolletje wol. Het werkt als volgt: de GGD komt langs om gezondheidscheck af te nemen, en daarna bepaalt je gezondheid de kleur en lengte van het touw dat je krijgt:
Groen = vitaal beroep (30.000 meter touw per week)
Geel = gezond (1000 meter touw per week)
Rood = kwetsbaar (50 meter touw per week)
Achtergrond
Gerjanne en Aina onderzochten het thema sociale structuren en polarisatie, maar kwamen terecht bij een volledig analoog alternatief voor de corona-app.
Wat Covid-Pack doet, is dat deze ons naar betere vragen leidt over de impact van tracing-apps. Het laat zien hoe het traceren eruit ziet en roept ook vragen op over misbruik maken van een corona app. Kun je niet gewoon online heel veel groen draad kopen? Kun je met een spuitbus de kleur van je touw veranderen? Ook een digitale corona-app valt te misleiden door bijvoorbeeld twee telefoons te gebruiken. Daarnaast laat de Covid-Pack mensen nadenken over het geven van labels en hoe je naar je medemens gaat kijken. Je ziet meteen wie er kwetsbaar is en wie niet, oftewel wie je moet mijden en wie niet. Discussies die ook bij de digitale corona-app gevoerd moeten worden.

Artikelen
AI als wapen tegen corona: een les in bescheidenheid (3 april 2020)
Call voor makers: geef de nieuwe corona-app een gezicht (14 april 2020)
SETUP biedt eerste hulp bij corona-app (14 april 2020)
Leven met corona-apps: zeven makers van start met nieuw onderzoek (30 april 2020)
Waarom de corona-app geen mondkapje is (8 mei 2020)
Alleen samen krijgen we corona-apps onder controle (20 mei 2020)