Vacature bestuurder – profiel juridisch/governance

Stichting SETUP zoekt een nieuwe aanvulling op het bestuur. Lees hieronder wie we zijn en hoe jij kunt bijdragen aan onze missie.

Wie is SETUP

Stichting SETUP is een Utrechts medialab, dat is opgericht in 2010. SETUP maakt samen met ontwerpers en kunstenaars tastbaar hoe technologie de samenleving verandert. Ze zetten ontwerpend artistiek onderzoek in voor een kritische reflectie op technologie. Deze onderwerpen raken iedereen, dus ook iedereen moet erover kunnen meepraten. Daarom bouwen ze aan de taal en de verbeelding om dat voor een breed publiek te doen.

Centraal staat de ‘kritisch-hilarische’ signatuur. Zo maakte SETUP bijvoorbeeld een smartlap met een A.I., onderzochten ze mens-machine-samenwerking met een Pottenbakrobot, en werd er een moderne vertaling van de Matthäus Passion gemaakt, met big tech in hoofdrol. Vanuit een surrealistische kijk worden actuele vraagstukken gereframed. Deze verhalen belanden met regelmaat in landelijke media.

Dit ontwerpende onderzoek staat ook aan de basis van het dienstenaanbod. SETUP richt zich momenteel voornamelijk op onderwijs en (semi-)overheden. Ze bieden ontwerptrajecten aan, maar ook lezingen, workshops, advies/training en programma’s op maat. In dit aanbod worden de ontwikkelde verhalen ingezet om echt impact te maken.

In de afgelopen jaren heeft SETUP zich ontwikkeld tot een volwassen organisatie met een eigen stem. SETUP zoekt een bestuurder die wil bijdragen aan deze ontwikkeling en daarmee het debat over de invloed van nieuwe technologie op de samenleving wil stimuleren.

Vacature

In verband met het vertrek van één van onze bestuurders, zijn we op zoek naar een nieuwe bestuurder. We zoeken een goede aanvulling op het huidige bestuur (bestaande uit 5 personen) en de directie, die de dagelijkse leiding voert. SETUP heeft een bestuur-directiereglement, waarin de taken en verantwoordelijkheden van het bestuur en directie zijn vastgelegd. We zoeken een bestuurder die betrokken is op de inhoud, maar ook als gesprekspartner, adviseur en werkgever wil optreden voor de directie.

Profiel Juridisch/Governance

  • Heeft ervaring met het begeleiden en adviseren van een meerjarenplan van een stichting;
  • Heeft het liefst een juridische achtergrond, met een voorkeur in relatie tot een stichting;
  • Heeft ervaring met governance van een stichting, zodat de stichting de Code of Governance goed kan (blijven) hanteren.

Wat we van de kandidaat verwachten

  • Een achtergrond die past bij het bestuurdersprofiel;
  • Affiniteit met maatschappelijke ontwikkelingen in de samenleving in het algemeen, en de relatie daarmee tot nieuwe technologie in het bijzonder;
  • Een beschikbaar van gemiddeld 6 tot 8 uur per maand;
  • Een maximale reistijd van 1 uur naar SETUP’s locatie in Utrecht.

Wat we bieden

  • Een bestuursfunctie in een interessante en maatschappelijk relevante organisatie;
  • Ambitieuze en betrokken collega-bestuurders en –directie;
  • De mogelijkheid om samen met SETUP de wereld te veranderen.

SETUP biedt geen vacatievergoeding voor bestuursleden.

Diversiteit en inclusie

SETUP is er voor iedereen. Kunstliefhebbers, journalisten, vmbo-scholen of de Belastingdienst; we willen ze allemaal meenemen in het vormen van onze verhalen. Om dat te doen, streven we naar een organisatie waar zoveel mogelijk oog en ruimte is voor diversiteit. SETUP hanteert de Code Diversiteit & Inclusie en werkt met de vier P’s (programma, publiek, personeel en partners) om beleid te vormen en toetsen. In de komende jaren willen we hier nog nadrukkelijker mee aan de slag. Van een nieuwe bestuurder vragen we actieve betrokkenheid in deze ontwikkeling. Ervaring met soortgelijke transities weegt zwaar in onze selectiecriteria.

Interesse?

Als u zich herkent in dit profiel en interesse heeft in deze functie, kunt u uw interesse kenbaar maken via sollicitatie@setup.nl. Nog wat meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op, via algemeen directeur Jelle van der Ster (jelle@setup.nl) of via voorzitter van het bestuur Saskia Nijs (saskia@saskianijs.com).

Sluitingsdatum vacature: 30 april 2023

Acquisitie op basis van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.