Unchained Melody

Unchained Melody

Thema
© Bart Leguijt

2019
In plaats van een debat te voeren over technologieën die de mens vervangen, moeten we nadenken over de verschillende manieren waarop beiden versmelten.


In 2018 onderzocht SETUP de opkomst van automatische besluitvorming: welke beslissingen mogen algoritmen voor ons maken? Samen met ontwerpers en kunstenaars ontwikkelden we algoritmen waarmee iedereen zich kan verzetten tegen system-level-bureaucracies. Tijdens dit programma liepen we tegen een dieper probleem aan: de human-in-the-loop wordt niet gezien als een waardevolle aanvulling op technologische systemen, maar als een inefficiënte kostenpost. Terwijl menselijke capaciteiten onmisbaar zijn om technologische systemen aan te vullen en in goede banen te leiden.

Vanuit deze constatering richten we ons in 2019 met het jaarprogramma Unchained Melody op drie hoofdpunten:

  1.  Het gevaar zit niet zozeer in machines die steeds menselijker worden, maar in mensen die zich meer als machines gaan gedragen.
  2. We moeten samen onderzoeken wat goede vormen van versmelting zijn en hoe mens en machine elkaar complementair kunnen aanvullen.
  3. Door verschillende scenario's te doordenken leren we de human-in-the-loop serieus te nemen en zelf vorm te geven.

Daarom gaan we in ons activiteitenprogramma met kunstenaars op zoek naar gereedschappen en vocabulaire waarmee we zelf vorm kunnen geven aan onze versmelting met technologie. Zo bouwen we een robot die kan pottenbakken in samenwerking met een mens, als ultieme vorm versmelting. We ontwikkelen slimme barbies in verschillende opvoedstijlen om de rol van speelgoed te onderzoeken bij de opvoeding van kinderen. En we maken DIY clickbait-video’s die zo goed mogelijk scoren bij algoritmische systemen.

Meer lezen? Kijk op setup.nl/2019