Brave Nieuwe Wereld

Brave Nieuwe Wereld

Thema
© Studio Moan

2016
In 2016 laat SETUP zien hoe technologie, datadiscriminatie & het geloof in maakbaarheid leiden tot een té brave nieuwe wereld. Leve de uitspatting!


Je hebt er vast wel van gehoord: big Data. Volgens onze collega Heinze Havinga is het "alles dat niet meer in een Excelsheet past". Veel data dus. Steeds meer partijen verzamelen zoveel mogelijk data over ons. Sommige Amerikaanse 'Data Brokers' - partijen die data verzamelen en verhandelen - claimen meer dan 1500 verschillende dingen over ons te weten. Van onze geboortedatum via ons jaarinkomen naar ons karakter en zelfs onze sexuele interesses.

SETUP op TEDxUtrecht

Big Data: wat kun je ermee?

Hier zien we het thema uit 2015 terugkomen: de nieuwste design-tak is het ontwerpen van gedrag. Met al die data proberen overheden en bedrijven ons gedrag subtiel bij te sturen.

Waar dat toe kan leiden zien we als we naar China kijken. Daar krijgt elke burger een 'burgerschapsscore', die wordt gebaseerd op je aankopen, strafblad, financiële situatie en online uitingen. Heb je een hoge (dus goede) score? Dan wordt het niet alleen makkelijker om een lening of visum te krijgen, maar ook om een leuke date te vinden. Want de score is bijvoorbeeld ook gekoppeld aan de grootste datingwebsite van het land.

Deemly combineert al je online scores tot 1 score.

The internet of judgemental things

In 2016 gaan we met onze database van alle Nederlanders, de Nationale Verjaardagskalender, dit fenomeen onderzoeken. Zo willen we samen met makers en kunstenaars slimme "Internet of Things" apparaten maken, waarbij het gedrag van deze apparaten afhankelijk is van je score. Dus: goede burgers eten lekkere toast, maar van slechte burgers is de toast altijd net een beetje aangebrand. Ook dat is de kracht van Big Data: er ontstaan subtiele nieuwe vormen van discriminatie.

Wij voorspellen het woord van 2016: data-discriminatie.

Lees ook

Bruce Schneier on judging algorithms
Paul Frissen over het belang van privacy voor goed bestuur
Shoshana Zuboff over Surveillance Capitalism
De scorebord maatschappij, een project van de Correspondent.