Stage ontwerpend onderzoek

Werk aan een ontwerp op het snijvlak van technologie, cultuur en maatschappij.

Zoek je een stage waar je jouw interesses verder kunt onderzoeken en uitdiepen? We bieden je graag een plek aan om dat samen met ons te doen.

SETUP onderzoekt hoe technologie onze samenleving verandert. Dat doen we vanuit artistiek ontwerpend onderzoek, waarmee we andere verhalen en perspectieven ontwikkelen. We werken niet in één medium of discipline, maar zoeken per onderwerp de beste vorm om dat te doen. Benieuwd hoe dat werkt? Dan is deze stageplek voor ontwerpend onderzoek misschien iets voor jou.

Over deze stage

In deze stage draag je bij aan het ontwikkelen van ‘kritische-hilarische’ concepten. Werken die toeschouwers op een andere manier naar een onderwerp laten kijken, met een inhoudelijk punt, maar ook met humor. Je draait een tijdje met ons mee in de organisatie. Vanuit daar werk je aan concepten, die je uitwerkt in een werkend prototype. Daarnaast is er de ruimte om mee te draaien in andere projecten die op dat moment lopen.

Ben je al bezig met onderwerpen die bij ons spelen? Dan gaan we graag in gesprek over hoe jouw onderzoek aansluit op ons lopende jaarprogramma.

Wie we zoeken

  • Je bent mbo-, hbo- of wo-student aan een kunstacademie of een ontwerpgerichte opleiding.
  • Je beheerst een specifiek medium, en je wilt je ontwikkelen in hoe je dat medium kunt inzetten voor het ontwerpen van technologische design fictions.
  • Je bent minimaal 3 maanden beschikbaar. Het aantal dagen in de week is in overleg.

Wat we bieden

  • We ondersteunen en begeleiden je in wat jij wilt leren.
  • Je gaat aan de slag bij een zelfsturende en creatieve organisatie, waar je de kans krijgt om in uiteenlopende projecten mee te draaien.
  • Ons pand zit op het terrein van de Nijverheid, waar met kunst, cultuur en horeca altijd iets te beleven is.
    Voor lunch wordt dagelijks gezorgd.
  • Een stagevergoeding van € 210 per maand.

Over SETUP

Wij zijn SETUP, een medialab in Utrecht. Sinds 2010 maken we tastbaar hoe nieuwe technologie onze samenleving verandert. Dat doen we door artistiek onderzoek met allerlei kunstenaars, makers en experts. Met humor laten we mensen op een andere manier naar dingen kijken. Zo maakten we in de afgelopen jaren onder andere een smartlap met een eigen A.I., speelden we een moderne interpretatie van de Matthäus Passion met big tech in de hoofdrol en bouwden we een trainingsapparaat om aan jouw knuffeltechniek te werken.

Met de kennis en inzichten die dat oplevert, zijn we regelmatig op tv of in andere landelijke media te zien. Daarnaast maken we programma’s voor professionals, zoals docenten, bibliotheken of de Belastingdienst. Zo maken we echte impact.

SETUP is er voor een breed publiek en wil dat iedereen kan meedenken over de rol van technologie in ons leven. Dit menen we heel serieus: jij neemt een andere manier van kijken naar de wereld mee. Dat is welkom bij ons, en wij zijn nieuwsgierig naar jou.

Interesse?

We horen graag van je! Stuur een mailtje naar Laura Bouman (laura@setup.nl) en vertel in een paar zinnen wie je bent en wat je doet. Een uitgebreid CV of lange motivatiebrief is niet nodig. Liever drinken we bij ons op locatie een keer een kop koffie/thee met je. Dan kijken we vanuit daar hoe we een stage kunnen vormgeven.