Research

Ontwerpend onderzoek: de dagelijkse toekomst van technologie verkennen

Voorbijgaand aan de Silicon Valley-hype en het Brave New World-doemscenario zet SETUP zich in voor digitale emancipatie. Hoe houden we als mens grip op digitalisering? Hoe waarborgen we menselijke waarden?

Niet alleen voor tech-experts en Elon Musketeers.

Niet alleen tech-experts en Elon Musketeers, maar ook andere groepen moeten kunnen meebeslissen over onze digitale toekomst.

Samen met kunstenaars en experts uit verschillende disciplines ontwikkelen we installaties, beelden en vocabulaire die de ethische en sociale implicaties van technologische ontwikkelingen invoelbaar maken. Niet volgens strikte methoden en lange verslagen, maar door te verbeelden en te provoceren.

Middelen waarmee we zelf onze relatie met technologie kunnen vormgeven

Wanneer het de smaak krijgt van vieze koffie, wordt digitale ongelijkheid pas tastbaar. Wanneer een slimme Barbie jouw kind leert over communisme, wordt kunstmatige intelligentie echt politiek.

Maar wanneer robotisering de vorm krijgt van liefdevol pottenbakken, zien we dat de samenwerking tussen mens en machine ook anders kan.

We vieren nieuwe technologieën én wapenen ons tegen de risico’s. Continu bevragen we de wenselijkheid van technologische ontwikkelingen, om zo het ethische debat over technologie te stimuleren. Met ontwerpend onderzoek maken we mensen en organisaties klaar voor de 21e eeuw.

2019: Unchained Melody

Op zoek naar goede versmelting tussen mens en machine

Machines die ons aanvullen, aanvallen, versterken, verzwakken, verheffen, monitoren, misleiden of verleiden: de versmelting tussen mens en machine kent uiteenlopende gedaanten.