Call voor makers: Werk mee aan nieuw stockmateriaal!

Call voor makers: Werk mee aan nieuw stockmateriaal!
© "Cyber crime" volgens Pixabay
28 jun

Call voor makers: Werk mee aan nieuw stockmateriaal!

Marissa Memelink

Als er in de media over technologie wordt geschreven, zitten daar vaak de meest cliché stockfoto’s bij. Hoe dagen we deze stereotypen uit? Kunnen we zelf alternatieven maken? SETUP zoekt beelddenkers en -makers om samen diverser stockmateriaal voor technologie te ontwikkelen.

Je kent ze wel. Beelden van een anonieme hacker in een donkere hoodie gebogen over een laptop. Van een zwart scherm met een ‘regen’ van groene nullen en enen. Een computer met een ketting en een hangslot eromheen. Of natuurlijk een glimmende witte mens-robot. Voor afbeeldingen over technologie bij nieuwsartikelen, blogposts of advertenties wordt vaak uit een kleine vijver gevist. Een vijver die ook nog eens een slechte afspiegeling heeft van de realiteit. 

Sci-fi clichés beperken ons vermogen om een (andere) toekomst met technologie voor te stellen.

De beeldvorming over technologie blijft op deze manier steken in de bovenstaande stereotypen (de hacker met hoodie, de Matrix-code, enzovoorts). Deze sci-fi clichés dragen niet alleen bij aan een vertekend beeld van technologie. Ze beperken ook onze manier van denken en praten over technologie, en daarmee ons vermogen om een (andere) toekomst met technologie voor te stellen.

Hoe bieden we hiervoor een tegengeluid? Welke alternatieve scenario’s voor technologie kunnen we bedenken? En hoe maken we hier nieuwe afbeeldingen voor? 

Project: Diverse beelden

Introductie project

SETUP onderzoekt in 2022 hoe er diverse beelden voor technologie ontwikkeld kunnen worden. Samen met onderzoekspartner Fontys Hogeschool Journalistiek hebben we al verkend hoe technologie in het verleden en heden werd geportretteerd in de Nederlandse nieuwsmedia. Steunend op dit vooronderzoek gaan we nu verder met de volgende stap: alternatieve beelden hiervoor aanbieden.

Nieuw stockmateriaal maken voor de grote beeldbanken

Concreet betekent dit dat we zelf nieuw “stockmateriaal” gaan maken: rechtenvrije beelden (foto’s, illustraties, afbeeldingen, etc.) die beeldredacteuren, journalisten, of communicatiespecialisten kunnen gebruiken voor hun media-uitingen over technologie. Ons doel is om deze beelden op te laten nemen in een aantal grote beeldbanken (Getty, Shutterstock, Pexels, etc.).

Wat er inhoudelijk op deze beelden wordt afgebeeld, welke vormentaal ze krijgen, en hoe we deze bij beeldbanken kunnen aanbieden gaan we onderzoeken in dit project. Hiervoor roepen we beeldmakers en -denkers op om hieraan mee te werken! 

Planning 

De beoogde start van het ontwerptraject is juli 2022. Samen maken we een planning en een plan van aanpak voor juli-augustus. We streven ernaar om half september 2022 de ontwerpen af te hebben. Begin oktober 2022 presenteren we de resultaten van dit traject tijdens de Dutch Media Week aan journalisten, beeldredacteuren, en andere mediaprofessionals.

Ons doel is om hier met hen het gesprek te openen over een meer inclusieve beeldvorming van technologie in de media, en te verkennen hoe we een blijvende impact kunnen maken met dit onderzoek en de gemaakte ontwerpen. 

Wie zoeken wij? 

Creatieve beelddenkers en/of -makers vanuit verschillende disciplines. We denken aan illustratoren, fotografen, grafisch vormgevers. Maar ook aan ontwerpers die hun werk op een conceptueel niveau kunnen benaderen. Die een mooi en afgerond beeld willen maken, maar ook een onderzoekende houding hebben om dit samen met ons te verkennen. Het doel is om een zo vrij en open mogelijke invalshoek te creëren in het nadenken en verzinnen van andere scenario’s voor technologie. 

Er is een fee van +/- € 1.750 ex. btw beschikbaar. Afhankelijk van beschikbare uren en beoogde ontwerp zullen wij samen bepalen wat een passend budget is. 

Aanmelden (deadline 6 juli 2022) 

Ben jij creatief met beeld en concept en heb je een kritische blik? Ben je de stereotiepe beeldvorming over technologie ook zat en vind je het interessant om hiervoor een alternatief te onderzoeken en te maken? Reageer dan op deze call door je cv/portfolio en een korte motivatie te mailen naar Marissa Memelink (begeleider ontwerpend onderzoek), via marissa@setup.nl. Meld je aan voor 6 juli 2022, 09:00 uur. Vragen over dit project kun je richten aan hetzelfde adres. 

Artistiek ontwerpend onderzoek 

SETUP onderzoekt de invloed van technologie op de maatschappij. Dit doen we samen met kunstenaars en ontwerpers in wat wij ‘artistiek ontwerpend onderzoek’ noemen. Hierin zijn we niet gebonden aan de regels van wetenschappelijk onderzoek doen. We mogen fantaseren, speculeren en vorm geven aan (on)mogelijke scenario's. Door deze scenario’s te vangen in prikkelende verhalen en beelden proberen we niet alleen de experts, maar ook een groter publiek te betrekken bij het debat over technologie.