Videocolumn: Diversiteit op de arbeidsmarkt

Videocolumn: Diversiteit op de arbeidsmarkt
29 apr 2022

Videocolumn: Diversiteit op de arbeidsmarkt

Siri Beerends
Siri is cultuursocioloog en schrijver. Ze doet promotie-onderzoek naar authenticiteit en de vraag hoe kunstmatige intelligentie de afstand tussen mensen en machines verkleint.

Kun je sociale inclusie inkopen in de vorm van een algoritme? Op 18 mei schuift Siri Beerends aan bij WomenInc en Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om te praten over de inzet van AI voor een inclusieve arbeidsmarkt.


Meer van dit soort videocolumns?
Zo krijg je de volgende in je inbox

Met AI-systemen kunnen we mensen categoriseren op basis van gekwantificeerde eigenschappen, zoals culturele achtergrond, gender, of de lengte van hun lach. Maar gaat inclusie niet juist over het kunnen zien van de mens voorbij het culturele hokje? Het is daarom belangrijk dat we nu eindelijk eens realistischer gaan kijken naar wat AI voor ons kan betekenen.

Meer weten over AI op de arbeidsmarkt?

Siri Beerends gaat samen met Djurre Das van het Rathenau Instituut in een subsessie dieper in op de ethische en maatschappelijke implicaties van AI-recruitment. Naast privacy, transparantie en autonomie is er aandacht voor de manier waarop sollicitanten een geautomatiseerde selectieprocedure naar de hand kunnen zetten en gaan we dieper in op de aanname dat je bias makkelijker in machines kunt oplossen dan in mensen. Meer weten? Kijk hier