SETUP's alternatieve paasweekend: De Post-corona Passion

SETUP's alternatieve paasweekend: De Post-corona Passion
21 mrt – Leestijd 4 min

SETUP's alternatieve paasweekend: De Post-corona Passion

Laura Bouman
Ik schrijf af en toe een artikel, maar belangrijker: check even onze Instagram (setuputrecht). Joe, zie je daar!

Om het paasweekend compleet te maken presenteren socioloog Siri Beerends en theatermaker Els Vegter op Goede Vrijdag een muzikale Lecture Performance: de Post-corona Passion.

De QR-codes zitten in de koelkast, de besmettingscijfers zijn uit de actualiteiten en de IC’s worden niet langer overspoeld. Eind goed al goed. Of is de emergency fase eigenlijk helemaal niet afgelopen?

In deze muzikale Lecture Performance laten socioloog Siri Beerends en theatermaker Els Vegter hun licht schijnen over technologische beheersdrang en comfortculture in een post-corona maatschappij. Wat kunnen paasrituelen, corona en technologie ons leren over onze grenzeloze beheersdrift in een almaar complexer wordende wereld?

De natte droom dat we met technologie de wereld volledig naar de hand kunnen zetten is al zo oud als de weg naar Rome. Maar omringd door pandemieën, klimaatrampen en politieke spanningen wordt de wereld voor steeds meer mensen een ingewikkelde plek om te leven.

Niet alleen kerk en koopgoot hebben afgedaan als zingevende bezigheid, ook de endless scroll en de corona-cockpit bieden geen soelaas meer. Weten we nog wel waar we onze zingeving moeten zoeken? En waar brengt die zoektocht naar absolute controle, veiligheid en comfort ons eigenlijk naartoe?

Met Bachs’ Matthäus-Passion, een preek en een meermaals muzikale break gaan we op zoek naar antwoorden. Dein mee op de Zondebok, het Oordeel en de Straf.

Siri Beerends & Els Vegter

Over Siri Beerends

Hey Siri, ben je een machine? Siri Beerends (1985) is cultuursocioloog. Bij Medialab SETUP onderzoekt ze samen met kunstenaars en ontwerpers de maatschappelijke impact van digitale technologie. Daarnaast promoveert ze aan de Universiteit Twente op het vraagstuk hoe kunstmatige intelligentie de afstand tussen mensen en machines verkleint. Niet omdat robots meer op ons gaan lijken, maar omdat wij meer op robots gaan lijken. Ze is een kritische stem in het ethische debat over technologie, en publiceert regelmatig in de media over de toenemende kwantificering en dataficering van ons dagelijks leven: “Meten is niet alleen weten, meten betekent ook versimpelen en vergeten.” 

Over Els Vegter

Els Vegter (1994) is theatermaker en muzikant. Ze studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Theaterschool. In haar neo-romantische voorstellingen combineert ze smokey pop met rauwe teksten. Thema's als de mens-natuur relatie en identiteit staan vaak centraal. Tijdens de lockdown begon ze met muziekcovers maken, die ze volledig naar haar eigen stijl buigt. Momenteel werkt ze aan haar debuut theaterconcert en het uitbrengen van muziek. 

Over SETUP

SETUP is een medialab dat de dagelijkse toekomst van technologie verkent. Met een kritische maar humoristische signatuur vertaalt SETUP complexe thema's op een manier die voor iedereen begrijpelijk is.  

Sinds 2021 zoekt SETUP samen met kunstenaars en met behulp van de Matthäus Passion naar inspiratie voor boetedoening en vergeving voor big tech. De Post-corona Passion is een nieuw onderzoek door Siri Beerends en Els Vegter. In theater Kikker nemen ze jou mee in hun onderzoek naar technologische beheersdrang en comfortculture in een post-corona maatschappij. 

Reserveer een ticket
vrijdag 15 april 2022

The Silicon Passion 2021

Ook The Silicon Passion bijwonen? 

Naast deze voorstelling is SETUP een nieuw onderzoek gestart, met de Transmissie en Rodrigo Ferreira. Komend Paasweekend presenteren zij de Engelstalige performance: The Silicon Passion. Met Bachs’ Matthäus-Passion en synthesizers gaan we op zoek naar antwoorden. Lees hier meer over The Silicon Passion.