SETUP i.s.m. de Transmissie en Rodrigo Ferreira presenteren: The Silicon Passion

SETUP i.s.m. de Transmissie en Rodrigo Ferreira presenteren: The Silicon Passion
© Sjoerd Derine
18 feb – Leestijd 4 min

SETUP i.s.m. de Transmissie en Rodrigo Ferreira presenteren: The Silicon Passion

Frank-Jan van Lunteren
Frank-Jan is redacteur en koekjesverslinder bij SETUP.

We hebben big tech massaal omarmd. Maar is het een warme omhelzing of verstikkende wurggreep? Word getuige van een debat van evangelische proporties tussen tech nerds, technologie en gebruikers. SETUP i.s.m. de Transmissie en Rodrigo Ferreira presenteren de Engelstalige performance: The Silicon Passion. Met Bachs’ Matthäus-Passion en synthesizers gaan we op zoek naar antwoorden.


English?
read it here

De dagen dat big tech, data-verhandelend en bubbel-creërend, ongestoord zijn gang kon gaan is voorbij. Maar echte spijt en verandering blijft uit. In The Silicon Passion zoekt SETUP, in samenwerking met de Transmissie (David Schwarz en Derk Stenvers) en Rodrigo Ferreira, naar een uitweg uit de put die technologie voor ze heeft gegraven.

Hierbij halen ze inspiratie uit één van de belangrijkste verhalen over boetedoening: de kruisiging. Het uitgangspunt voor zowel wijze lessen als muzikale inspiratie is de Matthäus Passion. Daarmee zoeken ze wie of wat er precies aan het kruis genageld moet worden, en hoe de wereld er na een wederopstanding uit zou kunnen zien.

Video door Sjoerd Derine

Leven met big tech

Big tech is overal; in onze computers, smartphones, smartwatches. Iedereen maakt hier gretig gebruik van en deelt persoonlijke gegevens voor een zo gebruiksvriendelijk mogelijke app, apparaat en uiteindelijk leven. We nemen het stukje privacy wat we weggeven voor lief, of denken dat we er niets aan kunnen doen. Ondertussen zorgt big tech met al die data voor ontwrichte democratieën en een enorme groei van mentale problemen door social media-gebruik. Dus big tech is slecht, en wij zijn de slachtoffers. Of is het complexer dan dat? The Silicon Passion biedt het broodnodige tegengeluid. Laten we uit onze slachtofferrol stappen en samen op zoek naar een nieuwe relatie met big tech.

Bijzondere samenwerking

In 2021 vroeg SETUP aan meerdere kunstenaars om met behulp van de Matthäus Passion op zoekt te gaan naar naar inspiratie voor boetedoening en vergeving voor big tech. De samengestelde groep van multidisciplinair theatercollectief de Transmissie en muzikant Rodrigo Ferreira zorgde voor een verpletterend eindresultaat met een livestream optreden vanuit Theater Kikker en Pakhuis de Zwijger in april 2021. De performance in 2022 is een volgende stap in dit onderzoek.

Reserveer jouw tickets


Reserveer een ticket
19 en 20 mei 2022