Accept & Work: drie installaties over clickwork op DDW21

Accept & Work: drie installaties over clickwork op DDW21
© Foto: Paulus van Dorsten
4 okt 2021

Accept & Work: drie installaties over clickwork op DDW21

SETUP presenteert op Dutch Design Week Accept & Work, door Merijn van Moll en Ruben van de Ven: een installatie-drieluik over de verborgen arbeidersklasse achter kunstmatige intelligentie. Duik in de wereld van Mechanical Turk; Amazon's online marktplaats voor menselijke klikwerkers die AI's trainen. Welk soort samenleving faciliteren we hiermee en wie plukken hier de vruchten van?

AI's grootste geheim? Een leger van menselijke arbeiders.

Kunstmatige intelligentie grijpt in op de arbeidsmarkt, onder andere door menselijke taken te automatiseren. Maar AI’s grootste geheim? Een leger van menselijke arbeiders die online zogenoemde microtaken verrichten. Ze voeden het kunstmatig intelligente systeem met menselijke intelligentie zodat de uiteindelijke 'automatisering' kan lukken. Amazon’s Mechanical Turk is het grootste platform ter wereld voor het distribueren van dit soort microtaken onder ‘clickworkers’. Toch is deze gigantische nieuwe groep arbeiders grotendeels onzichtbaar voor het grote publiek. Tot nu. SETUP presenteert op Dutch Design Week het installatie-drieluik Accept & Work.

Geest in de machine

De installaties zijn gemaakt door kunstenaars Merijn van Moll & Ruben van de Ven in opdracht van SETUP en de Nederlandse stichting voor Psychotechniek (NsVP). Ieder werk maakt verschillende facetten van deze nieuwe arbeidssector tastbaar.

  • Zo geeft Media-installatie Guest Worker individuele clickworkers als ‘geest in de machine’ een bijzondere aanwezigheid in de fysieke ruimte, terwijl zij live hun micro-taak uitvoeren.
  • Het vreemd uitziende bureau Auto-accept neemt ons verder mee in de meditatieve flow die werkers ervaren bij het uitvoeren van repetitieve microtaken.
  • Het werk Exhausting MTurk biedt een overzicht van deze nieuwe arbeidssector door de verhalen van ‘turkers’ achter de schermen te vertellen. 

Kom langs!

De installaties zijn gratis te zien in de tentoonstelling Manifestations in de Melkfabriek op het Campinaterrein in Eindhoven van 16 t/m 24 oktober.