Artist in residence Nicky Liebregts kookt met data in de videoserie ‘Mixed Reality’

Artist in residence Nicky Liebregts kookt met data in de videoserie ‘Mixed Reality’
© Beeld: screenshot uit 'Mixed Reality'
14 sep 2021

Artist in residence Nicky Liebregts kookt met data in de videoserie ‘Mixed Reality’

In de videoserie ‘Mixed Reality’ kookt artist in residence Nicky Liebregts met data en andere ingrediënten uit de steeds complexer wordende digitale wereld en vraagt zich met haar gasten af: waar trekken we de grens?

In aflevering 1 praat Nicky met cosmetisch arts David Mosmuller over het lichaam en iemands online identiteit. Het wordt steeds makkelijker om het eigen lichaam online én offline aan te passen. Wat betekent dit voor ons zelfbeeld en waar liggen de grenzen van deze maakbaarheid?

Nu kijken
Afl. 1 'Mixed Reality': filler of filter

In aflevering 2 bespreekt Nicky met slechtziende Bianca Abutan wat een visuele beperking voor iemands anonimiteit betekent, online maar ook offline. Hoe onzichtbaar is een slechtziende eigenlijk op het internet en hoe zit dat in de fysieke wereld?

Nu kijken
Afl. 2 'Mixed Reality': zien en gezien worden

In aflevering 3 kijkt Nicky met kunstenaar en ontwerper Julia Janssen naar de gevolgen van data verzameling. Wat komen bedrijven over ons te weten, als ze voortdurend onze zoek- en surfgegevens verzamelen? En hoe sturen grote technologiebedrijven als Google, Facebook of Amazon onze blik op de wereld?

Nu kijken
Afl. 3 'Mixed Reality': data, manipulatie, macht

 

Door de uitdagingen van morgen tastbaar te maken in het nu, kunnen we er met een brede groep mensen over in gesprek.

De residentie is het resultaat van een samenwerking tussen SETUP en het Rathenau Instituut om te onderzoeken wat er gebeurt als kunstenaars en ontwerpers de krachten bundelen met wetenschappers. Nicky is de tweede artist in residence die met succes een onderzoeksperiode bij het Instituut afrondt. In het kookprogramma ‘Mixed Reality’ worden de resultaten uit het Rathenau manifest Tien ontwerpeisen aan de digitale wereld van morgen tastbaar maakt. In een interview met SETUP vertelt Nicky nog eens uitgebreid over de waarde van artistiek onderzoek naast wetenschappelijk onderzoek. Ze zegt hierover: ‘Veel dingen uit het onderzoek klinken heel futuristisch en abstract. Door die dingen tastbaar te maken in het nu, in mijn kookprogramma, kunnen we er met een brede groep mensen over in gesprek voordat de ontwikkelingen al heel ver zijn.’