Videoserie | De absurditeit van corona-apps

Videoserie | De absurditeit van corona-apps
13 jul 2021 – Leestijd 3 min

Videoserie | De absurditeit van corona-apps

Krista Hendriks
Redacteur

Hoe absurd is het dat we een pandemie proberen te controleren met apps? We brachten de problemen in kaart met een groep ontwerpers. Zij kwamen met prikkelende ontwerpen die ons scherper naar de corona controlesamenleving laten kijken.

We willen ons graag veilig voelen als we ons oude leven weer hervatten. Groene vinkjes en QR codes lijken daar hele goede oplossingen voor. Toch is de uitwerking niet zo rooskleurig. In opdracht van SETUP ontwikkelden verschillende makers tijdens de eerste lockdown een alternatieve corona-app.

Patrona

Dorian Kingma, Myrthe Krepel (samen collectief SMELT) en Tom Schouw bedachten een alternatieve corona-app die je laat nadenken over veiligheid: Patrona. In plaats van het geven van harde, duidelijke antwoorden, zet Patrona aan tot nadenken. Wat betekent veiligheid voor jou?

Covid-Pack

Gerjanne van Gink en Aina Seerden onderzochten het thema sociale structuren en polarisatie en kwamen terecht bij de Covid Pack als een volledig analoog alternatief voor de corona-app. De Covid Pack maakt tastbaar op welke manier technologie sociale structuren beïnvloedt. Welke dynamiek ontstaat er bijvoorbeeld tussen mensen die de CoronaCheck app wel gebruiken en mensen die dat niet doen? En is het rechtvaardig om negatief geteste en gevaccineerde mensen meer rechten te geven?