Omgaan met de macht van Big Tech: het vonnis (2/3)

Omgaan met de macht van Big Tech: het vonnis (2/3)
© Lorenzo Quint
13 jul 2021

Omgaan met de macht van Big Tech: het vonnis (2/3)

We praten in drie podcasts over omgaan met de macht van Big Tech en wat we daarover leerden door het maken van The Silicon Passion: SETUP’s adaptatie van het bekende lijdensverhaal uit de bijbel, waar niet Jezus maar Big Tech de hoofdrol speelt. In deel 2 vragen we ons af: wie moet er veroordeeld worden?

Luister nu op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of hier, op onze website.

Is Big Tech niet simpelweg een manifestatie van onze eigen goede en slechte eigenschappen?

We wijzen Big Tech graag aan als de grote schuldige van de problemen van onze tijd. Maar dan vergeten we iets. Want zijn wij niet met z’n allen hoopvol en naïef in de digitale revolutie gesprongen? Is Big Tech niet simpelweg een manifestatie van onze eigen goede en slechte eigenschappen? In aflevering 1 spraken we theatermaakster Esther Baalman en interaction designer Jorien Aberkrom naar het zondebokmechanisme: het menselijke reflex om te zoeken naar één grote schuldige voor de gevolgen van onze gezamenlijke tekortkomingen. In aflevering 2 praten we met muziektechnoloog Rodrigo Ferreira en theatermakers David Schwarz en Derk Stenvers (De Transmissie) over hoe zij in hun performance kwamen tot een vonnis.

Afl. 2/3: Het vonnis

Heeft Big Tech de digitale revolutie eigenhandig deze kant op gestuurd, of zijn er meer verdachten aan te wijzen? Muziektechnoloog Rodrigo Ferreira en Theatermakers Derk Stenvers en David Schwarz gaven Big Tech in hun performance als onderdeel van The Silicon Passion een eerlijk proces. Zij kozen voor meer dan één mogelijke schuldige. Big Tech, ‘de mensen’ en ‘technologie’ mochten hun aandeel in de digitale revolutie verdedigen in een muzikaal tribunaal. Wie heeft waar schuld aan? 

Veel luisterplezier!