Nieuw werk | Onze zonden zijn de motor achter het internet van nu

Nieuw werk | Onze zonden zijn de motor achter het internet van nu
© Lorenzo Quint
2 jul 2021

Nieuw werk | Onze zonden zijn de motor achter het internet van nu

Krista Hendriks
Redacteur
Lorenzo Quint
Stagiair Interactive Media Design

Ijdelheid, gierigheid, lust, jaloezie, gulzigheid, wraak en gemakzucht. We maken ons er allemaal dagelijks schuldig aan. Sterker nog: het internet dat we nu kennen draait erop.

Ons gedrag is de vraag die Big Tech van een aanbod voorziet.

"De telefoon die we niet nodig hebben, maar tóch nemen. Zodat we selfies kunnen maken met filters die ons gezicht retoucheren. Swipend zoeken we de liefde van ons leven en onze lust halen we bij weer een andere site. We willen zo snel mogelijk geld verdienen en onze shots waardering krijgen en als dat niet lukt is ons troostvoer in één click besteld. En als onze realiteit niet voldoet aan de gepolijste werkelijkheid die iemand anders op het scherm laat zien, nemen we dat onszelf kwalijk. Ons gedrag is de vraag die Big Tech van aanbod voorziet." aldus stagiair Lorenzo die geīnspireerd door de videocolumn van Siri Beerends een update maakte van het bekende schilderij van Jeroen Bosch: De Zeven Zonden.

Kijk en huiver hoe de zonden die we iedere dag begaan, bepalen hoe het internet er nu uit ziet.

Vergroot je scherm voor meer details!

Ons onbewuste gedrag speelt een grote rol in de ontwikkeling van de digitale wereld

"Deze afbeelding is een collage van gevonden werk om onze zonden van nu om te vormen naar een meme van toen. Ik ben op zoek gegaan naar hoe onze slechte gewoontes er in de tijd van Jeroen Bosch uit zouden uitzien. Dus in plaats van een drone die een Amazon pakketje aflevert, zijn het nu vier blauwe vogeltjes. Door de gewoontes van nu in de context van heel vroeger te plaatsen wil ik zichtbaar maken hoe ons onbewuste gedrag een hele grote rol speelt in hoe de digitale wereld zich ontwikkelt."

Lorenzo Quint