Zo maakt Nicky de problemen van de toekomst zichtbaar

Zo maakt Nicky de problemen van de toekomst zichtbaar
© Video: Robbieredactie.nl
30 jun 2021 – Leestijd 3 min

Zo maakt Nicky de problemen van de toekomst zichtbaar

Krista Hendriks
Redacteur

Problemen die we nu nog niet hebben, zijn lastig om over te praten. Toch is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun mening kunnen geven over de digitale wereld van morgen. Ontwerper Nicky Liebregts maakt daarom de problemen van onze digitale toekomst tastbaar in het hier en nu.

Nicky is de tweede artist in residence die aan onderzoek van het Rathenau Instituut meewerkte.

Om te onderzoeken hoe artistiek en wetenschappelijk onderzoek elkaar aanvullen, startten SETUP en het Rathenau Instituut in 2019 met een artist in residency bij het Rathenau Instituut. Nicky is de tweede ontwerper die bij het instituut meewerkte. Het onderzoek waar ze onderdeel van was ging over immersieve technologie: toepassingen zoals voice-assistents en Poké Go, waarbij de virtuele wereld ingrijpt in de echte wereld. Dit kan ver strekkende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de publieke ruimte. Het Rathenau Instituut publiceerde daarom eerder dit jaar het manifest Tien ontwerpregels voor de digitale wereld van morgen over. Een belangrijk document, maar ook abstract. Hoe ga je hierover met een brede groep mensen in gesprek? 

Zo maakt Nicky de problemen van de toekomst zichtbaar