Omgaan met de macht van Big Tech: de zondebok (1/3)

Omgaan met de macht van Big Tech: de zondebok (1/3)
© Lorenzo Quint
4 jun 2021

Omgaan met de macht van Big Tech: de zondebok (1/3)

We praten in drie podcasts over omgaan met de macht van Big Tech en wat we daarover leerden door het maken van The Silicon Passion: SETUP’s adaptatie van het bekende lijdensverhaal uit de bijbel, waar niet Jezus maar Big Tech de hoofdrol speelt. In deel 1 hebben we het over de zin en onzin van het aanwijzen van een zondebok.

Luister nu op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of hier, op onze website. 

Big Tech is het zwarte schaap van onze tijd, maar ze aan het kruis nagelen lost het probleem niet op

Ooit waren ze de helden van de vernieuwing, maar inmiddels lijken ze meer vijanden van het volk. Big Tech is het zwarte schaap van onze tijd. Maar ze aan het kruis nagelen lost het probleem niet op, zagen we in het paasweekend in onze paastheatervoorstellingen The Silicon Passion en The Silicon Paaspreek. We praten de komende drie podcasts na met de makers, over onze relatie met Big Tech, het zondebokmechanisme en hoe we een meer constructieve relatie met onze grote en soms niet zo vriendelijke techreuzen kunnen opbouwen. Vandaag schuiven theatermaakster Esther Baalman en interaction designer Jorien Aberkrom aan om het te hebben over de performance die zij maakten over het zondebokmechanisme.

Afl. 1/3: De zondebok

In de Matthäus Passion is Jezus de ultieme zondebok die als ‘godslasteraar’ sterft aan het kruis. Als hij eenmaal gestorven is en toch de zoon van God blijkt te zijn, blijft de mensheid met een schuldgevoel achter. En zo blijkt dat vaker te gaan met het zondebok-mechanisme: het lijkt van tevoren de oplossing voor alle problemen, maar achteraf heeft het helemaal niets opgelost. Ook nu met onze nieuwe zondebok Big Tech zijn er duidelijke aanwijzingen dat de negatieve krachten die we met z’n allen ervaren, groter zijn dan de bedrijven die we ervoor verantwoordelijk houden. Waarom zijn we dan toch zo druk met die eeuwige schuldvraag? 

"Is de vraag dan, willen we hiervan loskomen? Je kunt ook zeggen: het is er al en hoe gaan we er mee om?" - Esther Baalman

Op Goede Vrijdag gingen we met 7 kunstenaars en ontwerpers in een alternatieve Passie op zoek naar alle schuldigen in dit verhaal. Wat is de functie van een zondebok, wie moet er veroordeeld worden en wat is een passende straf voor iedereen die betrokken was bij het creëren van de situatie waar we nu in zitten? In deze podcast aflevering over de zondebok praten we met Esther Baalman en Jorien Aberkrom over hoe zij op verschillende manieren hebben gekeken naar het gegeven van een zondebok. Met de vraag in het achterhoofd: Wat drijft iemand ertoe om een zondebok te kiezen.

Veel luisterplezier!