Nieuwe podcast! Over alles wat SETUP maakt

Nieuwe podcast! Over alles wat SETUP maakt
© Lorenzo Quint
7 mei – Leestijd 5 min

Nieuwe podcast! Over alles wat SETUP maakt

Krista Hendriks
Redacteur

SETUP heeft een gloednieuwe podcast! Luister 'm nu op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Soundcloud of hier, op onze website.

We rollen van de ene tech-hype in de andere. Maar hoe zit het met onze dagelijkse verbeelding van technologie?

Aan technologische verbeelding geen gebrek: we rollen van de ene transhumanistische tech-hype in de andere. Maar hoe zit het met onze dagelijkse verbeelding van technologie? Weten we wat we er nu en morgen aan hebben én mee willen? In onze nieuwe podcast SETUP MAAKT verbeelden we de dagelijkse toekomst met technologie in tastbare metaforen en voelbare dilemma's, zodat we er samen meer grip op krijgen. 

 

Afl. 1: Online discussiëren zonder te polariseren

Het is niet gek dat de samenleving polariseert: we verpakken onze meningen maar al te graag in clickbait-achtige stellingen waar je óf helemaal voor óf helemaal tegen bent. Met de media waar dit zo goed werkt in ons achterhoofd natuurlijk. Als onze media ons kunnen helpen polariseren, is een basis voor een genuanceerde discussie ook te ontwerpen. We praten met ontwerpers Nienke Huitenga en James Bryan Graves en onderzoeker Rudy van Belkom over hoe technologie ons kan helpen bij het voeren van stevige, genuanceerde discussies.

Het wordt tijd dat we alle tinten grijs in een discussie weer leren waarderen. Technologie en ontwerp kan hierbij helpen.

In de weken voor de verkiezingen deden we met hen een experiment, waarbij we mensen in een online omgeving lieten discussiëren over stellingen uit Rudy’s Technologie Kieswijzer. Met hulp van consensus-algoritme WINWIN van Nienke en James lichtten we daar vervolgens de ‘moments of consensus’ uit. Het algoritme werkt bewust simpel: door mensen per antwoord op een stelling simpelweg ‘agree’ of ‘disagree’ te laten stemmen, markeert het algoritme in de discussie de argumenten waarover de meeste mensen het eens of juist oneens zijn. Het uitlichten van deze argumenten en stukken kennis vinden Nienke en James belangrijker dan een zwart-wit geformuleerde “totaalconclusie” over een onderwerp. Een onderwerp waar Rudy die nuance ook zoekt is rond technologische vraagstukken. Daarom koos hij in de Technologie Kieswijzer voor het bieden van vijf inhoudelijke antwoordopties per stelling. Want wie een genuanceerd antwoord wil, moet een genuanceerde vraag stellen. De manier waarop we onszelf uitdrukken, komt dus voor een groot deel voort uit ontwerpkeuzes in de systemen die we gebruiken. Tijd dus om alle tinten grijs in een discussie weer te gaan waarderen. En zoals technologie en ontwerp dit tegen kan werken, kan het ons daarbij ook helpen zagen we in dit experiment. De argumenten die WINWIN uitlicht schetsen een meer genuanceerd beeld over een onderwerp. Maar er is nog een hoop te leren. Want wat ís een goede discussie eigenlijk? Zijn de argumenten waarover we het eens (of unaniem oneens) zijn wel de belangrijkste? Eén unanieme conclusie hebben we in deze podcast al getrokken: experimenten zoals deze moeten veel vaker en op veel grotere schaal gedaan worden. 

Veel luisterplezier!