CLICK, CLICK, CLICK, REPEAT: in the zone met clickwork

CLICK, CLICK, CLICK, REPEAT: in the zone met clickwork
© Paulus van Dorsten | Concretestate
26 mei 2021 – Leestijd 5 min

CLICK, CLICK, CLICK, REPEAT: in the zone met clickwork

Krista Hendriks
Redacteur

Kunstenaars Ruben van de Ven en Merijn van Moll namen een nieuwe duik in de wereld van clickwork. Hun tweede werk over het onderwerp heet Auto-accept en brengt je in 'the clickwork-zone'.

De tech-industrie noemt het een 'crowdsourced marketplace', journalisten en wetenschappers beschrijven het als de industrie achter de ‘nieuwe globale onderklasse’: clickwork. De werkers in deze industrie verdienen een (meestal klein) inkomen met het uitvoeren van microtasks: kleine, repetitieve taken die kunstmatig intelligente systemen ondersteunen, trainen of corrigeren. Denk bijvoorbeeld aan het overtypen van kassabonnetjes, het selecteren van objecten in foto’s, maar ook het schrijven van teksten voor zoekmachines. Makers Ruben van de Ven en Merijn van Moll bestuderen in opdracht van SETUP en NSVP de wereld van clickwork en maakten er vorig jaar een eerste installatie over met de titel Guest Worker, gericht op het zichtbaar maken van deze ‘onzichtbare arbeidersklasse’. De afgelopen maanden onderzochten ze de wereld van clickwork verder. Die ervaring hebben ze vertaald naar een nieuwe installatie: Auto-accept

Bij het selecteren van helicopter platformen, kwamen ze in een haast meditatieve staat, waarbij ze het gevoel hadden eindeloos door te kunnen gaan.

De inspiratie voor dit werk ontstond toen Ruben en Merijn zelf twee dagen lang aan de slag gingen als clickworker. Bij het uitvoeren van een specifieke taak, het selecteren van helicopter platformen op luchtfoto’s, gebeurde er iets: ze kwamen in een haast meditatieve staat waarbij ze het gevoel hadden eindeloos door te kunnen gaan. Bij atleten is deze mentale staat bekend als 'the zone': een verheven mentale staat van focus waarin zij op het beste van hun kunnen presteren. Deze flow status bleek niet geheel nieuw in de wereld van clickwork: in wetenschappelijke artikelen vonden ze theoretische onderbouwing voor het ontwerpen van clickwork-taken om deze  bij werkers te bewerkstelligen. Deze clickwork-zone werd de basis van hun werk. Met hulp van Bas van Eijk en geïnspireerd door o.a. de bunkerfeesten van de Haagse undergroundkoning Guy Tavares lukte het ze om het gevoel te vangen in een techno-track met videoclip.

Dit is wat je voelt als je je verliest in de clickwork-zone (vergeet voor je op play drukt niet je koptelefoon op te zetten):

S.J. van Eijk - CLICK WORKING ft. Ruben van de Ven & Merijn van Moll

Clickwork-trilogie 

Tijdens hun onderzoek naar de clickwork-zone raakten Ruben en Merijn in gesprek met verschillende ‘turkers’, lazen ze uitgebreide subreddits en ontdekten ze platformen waar clickworkers zich verzamelen. Ze ontdekten dat dé clickworker - die in de media beschreven homogene globale onderklasse, eigenlijk helemaal niet bestaat. Het is te makkelijk om alle clickworkers als zielige, onderbetaalde arbeiders weg te zetten

Maar hoe ziet de wereld van clickwork er dan wel uit? Welke mensen, systemen en culturen zijn daar te vinden? In het laatste deel van de clickwork-trilogie Accept & Work gaan Ruben en Merijn dit voor je in kaart brengen.

Blijf op de hoogte!
SETUP Nieuwsbrief