Big Tech aan het kruis nagelen lost het probleem niet op

Big Tech aan het kruis nagelen lost het probleem niet op
© Beeld: Flavia Privitera
16 apr 2021 – Leestijd 10 min

Big Tech aan het kruis nagelen lost het probleem niet op

Krista Hendriks
Redacteur

Ooit waren ze de helden van de vernieuwing, maar inmiddels lijken ze meer vijanden van het volk. Big Tech is het zwarte schaap van onze tijd. Maar ze aan het kruis nagelen lost het probleem niet op, zagen we dit afgelopen paasweekend in The Silicon Passion en The Silicon Paaspreek.

De relatie tussen Big Tech en de rest van de wereld is in de afgelopen jaren flink veranderd. Van innovatieve internetbedrijven die je leven verrijken, lijken Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft en andere techreuzen inmiddels meer vijanden van het volk te zijn geworden. Ze ontwrichten democratieën, schenden mensenrechten en beheersen de online markt op een vernietigende manier. Zwaar reguleren of opbreken lijken nog de enige opties om de balans te herstellen. 

Het zondebok-mechanisme lijkt van tevoren de oplossing voor alle problemen, maar achteraf heeft het helemaal niets opgelost.

In de Matthäus Passion is Jezus de ultieme zondebok die als ‘godslasteraar’ sterft aan het kruis. Als hij eenmaal gestorven is en toch de zoon van God blijkt te zijn, blijft de mensheid met een schuldgevoel achter. En zo blijkt dat vaker te gaan met het zondebok-mechanisme: het lijkt van tevoren de oplossing voor alle problemen, maar achteraf heeft het helemaal niets opgelost. Ook nu met onze nieuwe zondebok Big Tech zijn er duidelijke aanwijzingen dat de negatieve krachten die we met z’n allen ervaren, groter zijn dan de bedrijven die we ervoor verantwoordelijk houden. Waarom zijn we dan toch zo druk met die eeuwige schuldvraag?

Door te wijzen naar Big Tech als de dader, wijzen we onszelf aan als passieve slachtoffers. We moeten breder kijken.

Op Goede Vrijdag gingen we daarom samen met met 7 kunstenaars en ontwerpers in een alternatieve Passie op zoek naar alle schuldigen in dit verhaal om te veroordelen en te straffen. Daarom zaten wij als gebruikers van Big Tech nu ook op het verdachtenbankje. Want zijn we niet met z'n allen hoopvol, maar naïef de digitale revolutie in gesprongen? The Silicon Passion vertelt het lijdensverhaal van Big Tech én haar gebruikers en de universele, menselijke zonden die ons naar dit punt hebben gebracht. 

The Silicon Passion

Een korte compilatie van de voorstelling die op Goede Vrijdag live te zien was vanuit Theater Kikker. Gemaakt door Jorien Aberkrom, Esther Baalman, Rodrigo Ferreira, Marjolein van der Laan, De Transmissie (Derk Stenvers & David Schwarz) en Roel Weerdenburg op basis van vooronderzoek van SETUP samen met schrijver en historicus Ewoud Kieft.

Compilatie van The Silicon Passion

En net zoals het paasverhaal niet stopt op Goede Vrijdag, gingen ook wij verder met dit verhaal. Op paaszondag bekeken we in The Silicon Paaspreek de functie van vergeving van alle zonden, van onszelf en van Big Tech. Wat we hebben geleerd? "Vergeving", aldus Jelle van der Ster in zijn paaspreek, "is niet het proces van terugkijken naar wat fout is, maar juist een proces van vooruit kijken naar hoe we sámen beter kunnen worden." En door te wijzen naar Big Tech als de dader, wijzen we onszelf aan als passieve slachtoffers. We moeten breder kijken en onszelf een actief onderdeel van de nodige vernieuwing maken. 

The Silicon Paaspreek

Vergeving is niet het proces van terugkijken naar wat fout is, maar juist een proces van vooruit kijken naar hoe we sámen beter kunnen worden.

Als we stoppen onszelf te zien als onschuldige slachtoffers die bij wetgevers bidden en smeken om nieuwe gedragscodes voor die datahongerige surveillance kapitalisten, kunnen we de situatie breder gaan zien, namelijk: dat Big Tech een manifestatie is van wie wij zelf zijn. Van hoe wij als samenleving op de één of andere manier hebben besloten om met elkaar om te gaan. En hoe we dit ook kunnen veranderen. Luister integraal naar The Silicon Paaspreek door Jelle van der Ster (algemeen directeur van SETUP) met muzikale begeleiding door Ewoud Kieft.

The Silicon Paaspreek, door Jelle van der Ster (Algemeen Directeur SETUP)

Meer The Silicon Passion

We onderzoeken nog het hele jaar hoe we onze relatie met Big Tech kunnen verbeteren en ten goede kunnen keren. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de SETUP Nieuwsbrief!

SETUP Nieuwsbrief