Gezocht: Mondige stemmers met een mening over technologie

Gezocht: Mondige stemmers met een mening over technologie
© Foto: Oleg Laptev, Unsplash
5 mrt 2021

Gezocht: Mondige stemmers met een mening over technologie

Wat moet er met de makers van nepnieuws gebeuren? Hoe moeten grote technologiebedrijven aan banden worden gelegd? Geef van 11 t/m 15 maart 15 minuten per dag anoniem je ongezouten mening aan consensus-algoritme WINWIN en ontdek waarover jij en je mede-debaters consensus kunnen bereiken.

Kan WINWIN ontdekken waar we samen achter staan en tegelijk zichtbaar maken waar de blinde vlekken van Politiek Den Haag zitten?

Op weg naar de Tweede Kamer verkiezingen test SETUP met 20 mensen of consensus-algoritme WINWIN punten van overeenstemming kan vinden in reacties op stellingen uit de Technologie Kieswijzer van Rudy van Belkom (Stichting Toekomstbeeld der Techniek). In deze kieswijzer krijg je per tech-onderwerp steeds 5 mogelijke oplossingen voorgelegd. Doordat de inhoud onafhankelijk van politieke partijen is samengesteld, kan het voorkomen dat sommige oplossingen wel door veel burgers gekozen worden, maar niet door politieke partijen vertegenwoordigd zijn. En juist op déze oplossingen gaan we samen reflecteren. Kan WINWIN voor ons ontdekken waar we samen achter kunnen staan én tegelijk zichtbaar maken waar de blinde vlekken van politiek Den Haag zitten?

WINWIN

In huidige online discussies krijgen scherpe meningen teveel podium, terwijl het 'stille draagvlak' onzichtbaar blijft.

Met WINWIN maken designer Nienke Huitenga en computerwetenschapper James Bryan Graves een nieuwe online debat-ervaring mogelijk die consensus viert in plaats van polariserende verschillen. Het algoritme en de ervaring zijn ontstaan uit het idee dat in huidige online discussies scherpe meningen teveel podium krijgen, terwijl het ‘stille draagvlak’ voor een standpunt onzichtbaar blijft. Deelnemers geven anoniem hun mening, waarbij ze het beleefd flink oneens mogen zijn en het algoritme gaat op zoek naar de gedeelde grond. Het algoritme richt zich niet op één flamboyante conclusie, maar zoekt: welke kleine waarheden omarmen we gezamenlijk?

Anoniem en ongezouten

In anonieme setting reageer je ongeveer 15 minuten per dag in een veilige online omgeving op een aantal stellingen. Je ziet ieders mening op de stelling en kunt daar je eigen standpunt aan toevoegen, zonder dat dit standpunt naar jou is terug te herleiden. Je kunt dus gerust je ongezouten mening geven, graag zelfs!

Er zijn twee momenten waarop je live aanwezig moet zijn: tijdens de kick-off van het project, op donderdag 11 maart om 19.30 uur vragen we je anoniem deel te nemen aan een videogesprek. Aan het einde van het project, op maandag 15 maart om 19:30, onthullen we in een tweede videogesprek onze gezichten aan elkaar om de consensus die het algoritme gevonden heeft samen te bespreken. Je mening blijft daarbij nog steeds strikt anoniem.

Meld je aan!

Lijkt het je leuk om aan dit experiment mee te doen, ben je minimaal 15 minuten per dag beschikbaar van 11 t/m 15 maart en kan je meedoen aan de kick-off en afsluitende sessie? Stuur dan een mailtje naar marijke@setup.nl. Als je vragen hebt over dit project, kun je ze ook aan dit adres richten.