SETUP presenteert The Silicon Passion

SETUP presenteert The Silicon Passion
23 mrt 2021

SETUP presenteert The Silicon Passion

De afgelopen weken werkte SETUP met 7 makers aan scènes, beelden en muziek voor een nieuwe versie van de Matthäus Passion. Eén waarin Big Tech de hoofdrol speelt. De voorstelling is onderdeel van Het Alternatieve Paasweekend door SETUP & Theater Kikker.

Koop tickets 

We bestuderen het ritueel van aanklagen, veroordelen en vergeven.

Jorien Aberkrom, Esther Baalman, Rodrigo Ferreira, Marjolein van der Laan, De Transmissie (Derk Stenvers & David Schwarz) en Roel Weerdenburg werkten in twee ‘lab-weken’ bij SETUP aan stukken uit het lijdensverhaal van Silicon Valley. We proberen te leren van de Matthäus Passion en bestuderen het ritueel van aanklagen, veroordelen en vergeven. Moet Big Tech aan het kruis? Wat is de functie van de zondebok? En welke rol spelen wij als gebruikers van technologie in deze Passie?

© De makers verkennen de thema's tijdens de kick-off

Is veroordelen ook veranderen?

De relatie tussen Big Tech en de rest van de wereld is in de afgelopen jaren flink veranderd. Van innovatieve internetbedrijven die je leven verrijken, lijken Google, Facebook, Amazon en Apple tegenwoordig meer vijanden van het volk te zijn geworden. Ze ontwrichten democratieën, schenden mensenrechten en beheersen de online markt op een vernietigende manier. Zwaar reguleren of opbreken lijken nog de enige opties om de balans te herstellen. 

Een hoorzitting over de aansprakelijkheid van techbedrijven voor gebruikerscontent (okt. 2020)

Het zondebok-mechanisme lijkt van tevoren de oplossing voor alle problemen, maar achteraf heeft het niets opgelost.

In de Matthäus Passion is Jezus de ultieme zondebok die als ‘godslasteraar’ sterft aan het kruis. Als hij eenmaal gestorven is en toch de zoon van God blijkt te zijn, blijft de mensheid met een schuldgevoel achter. En zo blijkt dat vaker te gaan met het zondebok-mechanisme: het lijkt van tevoren de oplossing voor alle problemen, maar achteraf heeft het helemaal niets opgelost. Zo is nu al te zien dat het reguleren van Big Tech de grootsten misschien wel stimuleert in hun monopolie: zij zijn namelijk de enigen die de middelen hebben om volgens de nieuwe regulering te gaan werken. En ook tegen opbreken is genoeg in te brengen. Misschien zijn deze krachten wel groter dan de bedrijven die we ervoor verantwoordelijk houden. 

Het Alternatieve Paasweekend

We gaan op zoek naar nieuwe verhalen die naast de traditie van 'aan het kruis cancelen' kunnen staan.

In The Silicon Passion gaat SETUP op Goede Vrijdag 2 april op zoek naar nieuwe verhalen die naast de traditie van aan het kruis cancelen kunnen staan. De voorstelling is onderdeel van Het Alternatieve Paasweekend, dat SETUP en Theater Kikker samen presenteren. Met twee online voorstellingen over de macht van Big Tech tasten we de grenzen van theater af. Want naast The Silicon Passion op Goede Vrijdag, kun je op paaszondag rond brunchtijd ook nog genieten van The Silicon Paaspreek!

Koop tickets