CALL VOOR MAKERS: The Silicon Passion

CALL VOOR MAKERS: The Silicon Passion
© Screenshot video SpaceX, aangepast door SETUP
19 jan – Leestijd 8 min

CALL VOOR MAKERS: The Silicon Passion

Is Silicon Valley de zondebok van onze tijd? Moet Big Tech 'aan het kruis'? SETUP roept makers op om mee te werken aan The Silicon Passion: een adaptatie van de bekende Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

Hoe ziet het ritueel van aanklagen, veroordelen en vergeven eruit in 2021, als we het hebben over Big Tech?

De Matthäus Passion vertelt het eeuwenoude Bijbelse verhaal van de zondebok die het leed van zijn tijd op zich neemt. In 2021 zijn we ook druk bezig om het principe van de zondebok toe te passen op Big Tech. Maar is dit de weg die ons gaat helpen? Hoe ziet het ritueel van aanklagen, veroordelen en vergeven er in 2021 uit, als we het hebben over Big Tech? 

Call voor makers (deadline 2 februari)

Daarom roept SETUP theatermakers, acteurs, componisten, schrijvers, dirigenten, denkers, zangers en andere geīnteresseerden op, die samen met ons deze thema’s willen onderzoeken, om uiterlijk 2 februari a.s. met hun motivatie en cv te reageren op deze call. We verkennen samen wat The Silicon Passion moet vertellen, hoe dat eruit ziet en hoe dat klinkt. De komende weken werkt SETUP met schrijver en historicus Ewoud Kieft al centrale thema’s en eerste lijnen uit.

Door samen aan een nieuw verhaal te werken, hopen we nieuwe invulling te geven aan de traditie van 'aan het kruis cancellen'.

Welke gelijkenissen zijn er te vinden tussen de verantwoordelijkheden van machthebbers toen en de "tech-machthebbers" van nu? Hebben hun spijtbetuigingen nog voldoende betekenis? Welke rol spelen wij als gebruikers in deze Passie? En wat kan vergeving betekenen? Door samen met makers aan een nieuw verhaal te werken, hopen we een nieuwe invulling te geven aan de traditie van aan het kruis cancelen.

Lab-weken 

De eerste lijnen en thema's die wij met Ewoud Kieft opdoen, dienen als ingang en inspiratie voor twee lab-weken waarin we 6 tot 8 makers uitnodigen om The Silicon Passion samen met ons verder te ontwikkelen. Deze lab-weken vinden plaats van 22 februari t/m 5 maart, waarschijnlijk op afstand. Tijdens deze weken komen we op gezette tijden digitaal bij elkaar. Tussen deze gezamenlijke meetings werken makers in kleinere samenwerkingen (eerste) ideeën verder uit. Voor deelname aan het lab ontvang je een vergoeding van SETUP.

Als resultaat van het lab hopen we een collectie van mogelijke verhalen, composities en scènes te hebben. Als de omstandigheden het toelaten, tonen we deze op 5 maart intern aan elkaar in Het Huis in Utrecht. Deze collectie vormt tevens de basis voor wat we op Goede Vrijdag 2021 willen laten zien en horen, wanneer SETUP het gehele paasweekend Theater Kikker overneemt. We laten hier graag (delen van) de resultaten uit het lab zien, dus houd rekening met dat ook daar je aanwezigheid verwacht wordt.

© @Wonderlane, via Unsplash
Een standbeeld van de heilige maagd Maria, of in het Engels 'Our lady of peace' in Santa Clara, Californië

Artistiek ontwerpend onderzoek

SETUP doet onderzoek naar de invloed van technologie op de maatschappij. Dit doen we door kunstenaars en ontwerpers aan ons te binden en samen een onderzoeksperiode in te gaan waar we speculatie, uitvergroting of persiflage niet schuwen. In wat wij ‘artistiek ontwerpend onderzoek’ noemen, mogen we verder gaan dan in wetenschappelijk onderzoek. We mogen fantaseren, speculeren en vorm geven aan mogelijke scenario's. Door deze scenario’s te vangen in prikkelende verhalen en beelden, kan het debat breder gevoerd worden dan alleen door experts. 

Door deze scenario’s te vangen in prikkelende verhalen en beelden, kan het debat breder gevoerd worden dan alleen door experts. 

We zoeken dan ook makers die zin hebben om in de materie te duiken, waarbij het onderzoek en de bevindingen onderweg minstens zo belangrijk zijn als wat er uiteindelijk op een podium te zien is. Ter inspiratie voor een vergelijkbaar proces verwijzen we je naar de livestream rondom ons project Leven Met Corona Apps (of be). Ook hier werkte een groep makers met elkaar aan zogeheten provotypes die als gespreksstarters dienden voor de discussie over de invloed van de corona-app.

Aanmelden (deadline 2 februari)

Heb je affiniteit met het onderwerp 'technologie en de samenleving' en wil je samen ontdekken hoe dit op een podium vorm krijgt? Of ben je juist een enorme Bach-kenner en wil je sleutelen aan een Tesla-aria? Meld je dan aan door uiterlijk 2 februari om 17.00 uur een e-mail met korte motivatie en je CV te sturen naar Marijke Hessels (begeleider artistiek onderzoek), via marijke@setup.nl. Vragen over het project kun je richten aan hetzelfde adres.

De livestream die we als afsluiting hadden van ons project 'Leven met corona-apps'