Call voor makers: geef de nieuwe corona-app een gezicht

Call voor makers: geef de nieuwe corona-app een gezicht
© Pexels/Cottonbro
14 apr 2020 – Leestijd 5 min

Call voor makers: geef de nieuwe corona-app een gezicht

Jelle van der Ster
Jelle is algemeen directeur van SETUP.

Minister de Jonge roept bedrijven op om mee te denken over apps die de verspreiding van het coronavirus kunnen beperken. Om beter te kunnen praten over de maatschappelijke implicaties van een corona-app, roept SETUP makers uit verschillende disciplines op om kritische mockups en scenario's uit te werken. Doe jij met ons mee?

“Er zijn verschillende apps in omloop. We moeten de beste hebben. En die app moeten we zo veel als mogelijk gaan gebruiken. En dat kan alleen als de privacy gewaarborgd is” - Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge was optimistisch bij het openen van zijn oproep aan bedrijven: een app is kennelijke bij voorbaat al de beste optie om het coronavirus in te dammen als wij straks weer in beweging komen. Alleen nog 'even' de beste kiezen. Of zo'n corona-app technisch kan en juridisch mag, daar wordt al veel over gesproken. Maar het gesprek moet breder zijn dan dat. De coalitie Veiligtegencorona.nl stelde al tien punten op waar zo'n app vanuit privacy-oogpunt aan zou moeten voldoen. En ook Zondag met Lubach liet gisteren zien dat er nog heel veel andere vragen spelen, waar nog geen pasklare antwoorden voor zijn. Met de hashtag #appheterover roept Lubach meer mensen op om hierover mee te denken. 

De corona-app waar de Jonge het over heeft moet contactonderzoek van de GGD vergemakkelijken. SETUP vindt dat het nodig is om uiteenlopende app-varianten en scenario's rondom een corona-app tastbaar te maken, zodat we beter kunnen praten over de maatschappelijke implicaties en de wenselijkheid van een dergelijke app.

Ben jij ontwerper, illustrator, game designer, social designer, animator of werk je vanuit een andere discipline?

We zoeken makers die mockups en scenario's rondom een mogelijke nieuwe corona-app willen uitwerken. Ontwerpkeuzes bepalen namelijk hoe de app gebruikt wordt, en hoe het onze manier van denken over deze maatregelen stuurt. Welke functies, toepassingen en designkeuzes zie jij voor je? Krijgt de app een spaarsysteem (10 punten = gratis Dettol)? Hoe ziet een gesprek met een GGD-medewerker eruit op basis van de informatie uit zo'n app? Wordt hun werk makkelijker of juist moeilijker onder invloed van een app? Wordt het een ongemakkelijk praatje zoals in de SOA kliniek? Of kan het waarschuwen van je recente contacten via de corona-app juist heel romantisch uitpakken, als deze de interface van Tinder leent? Door verschillende scenario's en mockups uit te werken, ontdekken we samen wat we wel en vooral niet moeten willen.

Dien uiterlijk 21 april een portfolio in

Ben je geïnteresseerd? Stuur uiterlijk dinsdag 21 april, 17.00 uur een mail naar corona@setup.nl met je portfolio, een korte motivatie en je beschikbaarheid in de komende weken. We selecteren voor 24 april een aantal ontwerpers die budget krijgen om samen met ons aan de slag te gaan. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze call, kun je die ook richten aan het bovenstaande e-mailadres.

 
Lees ons opiniestuk
SETUP biedt eerste hulp bij corona-app

© SETUP
Corona Go (mockup-voorbeeld)