Wij zochten uit hoe je Pandemic Legacy met vrienden op afstand kan spelen zodat jij het niet hoeft te doen

Wij zochten uit hoe je Pandemic Legacy met vrienden op afstand kan spelen zodat jij het niet hoeft te doen
31 mrt – Leestijd 8 min

Wij zochten uit hoe je Pandemic Legacy met vrienden op afstand kan spelen zodat jij het niet hoeft te doen

Marijke Hessels
Begeleider ontwerpend onderzoek

Op veilige afstand van elkaar leven is wennen. We zochten uit hoe jouw bordspel-avonden onaangetast kunnen blijven.

Alle aspecten van life as we knew it zijn aan wat veranderingen onderhevig. Thuiswerken is niet langer die troefkaart die je kan trekken als je een dagje niet je collega’s wilt horen klagen. Het is nu de standaard geworden, en dan is het een stuk minder leuk. Vooral als het zich uitstrekt naar alle aspecten van het dagelijks leven.

Zoals het keurige culturele-sector-millennials betaamt, spelen mijn vriend en ik graag een bordspelletje met een bevriend stel. Social distancing is iets om serieus te nemen, maar met alle een-en-twintigste-eeuwse mogelijkheden leek ons dit geen reden onze Pandemic Legacy-wereld zo maar in de steek te laten. Maar hoe speel je een bordspel op afstand? Welke platformen kun je inzetten, hoe veel webcams heb je nodig, en wie kan er allemaal (ongevraagd) meekijken? Wij zochten het uit, zodat jij dat niet hoeft te doen. Kun jij direct aan de slag kan met het redden van de wereld. Of het veroveren, als je bijvoorbeeld meer een RISK-persoon bent - niet te verwarren met risico-persoon.

Wat is Pandemic en hoe werkt het

Pandemic is een bordspel waarbij alle spelers gezamenlijk rondwarende ziektes moeten zien te stoppen. Elke speler heeft een rol waar unieke eigenschappen aan vast zitten. Zo kan je spelen als de Medic, die met minder moeite dan andere spelers ziektes van het bord veegt, of een Dispatcher, die zichzelf en anderen makkelijk over de wereldkaart kan verplaatsen. Op willekeurige momenten breken er epidemieën uit die je samen de baas moet worden, terwijl je naarstig op zoek bent naar een vaccin. Life imitating art, am-I-rite. Sinds de uitbraak van Covid-19 is het spel enorm in populariteit gestegen, onder andere als middelpunt van gevreesde corona-feestjes. Maar er zijn ook leerzame lessen uit te trekken, over samenwerken en communicatie ten tijde van rampspoed. En niet onbelangrijk, is het vooral spannend, en daarmee een goede afleiding van de wereld buiten ons kluizenaarsleven, mét grote kans op een goede afloop.

Welke platformen zijn er

Vanaf het moment dat Mark Rutte afkondigde dat we – waar mogelijk – thuis moeten werken, werden massaal de stickers van de front-camera’s getrokken en de video-chat-applicaties binnengehaald. Ik begon de thuiswerkweek met Microsoft Teams, verschoof naar Zoom, maakte een Discord-account aan, kletste met vrienden in Houseparty en kreeg af en toe een old-skool Skype-sessie ingepland. Maar wat werkt er wel en niet, als je samen de wereld moet redden van surprise outbreaks, zonder in de nabijheid van elkaars speekseldruppels te zijn?

Hoe hebben we het gedaan

In den beginne was er een prematuur idee: Een Photoshop-bord met alle aanpassingen van ons huidige potje erin geshopt, zodat iedereen in real-time het bord kan aanpassen, en we alleen elkaar hoeven te zien.

Pro: Geen fancy cameraverbinding nodig, en allebei het ‘bord’ voor onze kop.

Con: Een groot risico op fouten, enorm veel communicatie nodig, en veel vertraging door alle aanpassingen voortdurend in te shoppen. We hebben ook geprobeerd ons Photoshop scherm via Zoom te delen, zodat de andere kant kon meekijken met wat wij veranderden. Het resultaat is alsof je naar een online schaakwedstrijd zit te kijken; vast heel intelligent maar mega-saai. We hebben daar ruim twee uur aan besteed, zodat jij dat absoluut niet hoeft te proberen. Die tijd krijgen we namelijk nooit meer terug. Volgend idee.

Nieuw idee: het bord van bovenaf filmen, verbinding maken met Houseparty (wat namelijk ook heel lekker werkt op je telefoon), done.

Houseparty ontpopte zich na een aantal semi-quarantaine dagen tot het minst als-werk-voelende platform. Op het moment dat je online bent, kunnen je vrienden zich bij je voegen totdat je de kamer op slot doet. Je eigen beeld en die van je vrienden zijn even groot, dus het voelt als een lekker democratische manier van communiceren. We namen dit als uitgangspunt, maar dan met de camera op het bord gericht. Easy. Dus zoals elk weldenkend mens zou doen, begonnen we met het bevestigen van een telefoon aan een hanglamp, met tiewraps.

Hardware-wise een briljant idee, maar software-wise kwamen we er snel achter dat dit een te smal beeld opleverde, met een te lage resolutie om ook maar Oceanië van Noord-Amerika te kunnen onderscheiden. Kortom, er was een hogere resolutie van bovenaf nodig, en die vonden we in onze laptopcamera.

Ik voelde toch wat minder voor een houtje-touwtje hangmat voor mijn MacBook, dus bouwden we een kleine totem aan spelletjesdozen als ondergrond. In ons geval Mysterium, Concept en T.I.M.E. Stories, maar elke hippe, te groot uitgevallen doos doet hier z’n werk. De camera klapten we wat naar beneden, op het bord gericht, en daarmee legden we verbinding met die andere woonkamer. Alleen nog een bureaulamp erop, en het prototype stond. Van het bord, that is.

Maar hoe zien we dan elkaar, en wie ziet ons dan nog meer?

Dan restte ons alleen nog een beeld van elkaars hoofd, om toch dat beetje gezellige samenzijn na te bootsen. Misschien dat dan over Houseparty, bedachten we hardop, en dan de laptop over iets anders? Whereby. Nog een platform, waar we dankzij het werkaccount van één van die LAT-spelgenoten gebruik van konden maken. Nog meer resolutie, en – bonus – betere privacy-voorwaarden. Waar Houseparty wordt omringd door geruchten dat het zo lek is als een mandje, heeft Whereby geen directe links naar een Big Tech evil-corp (anders dan het stiekeme Zoom, dat data blijkt over te dragen aan Facebook dat de druk voelde). Als nuchter Noors bedrijf heeft Whereby Europese privacystandaarden om na te leven. Toch zitten hier nog haken en ogen aan, want ze tracken wel een hele lijst aan metadata, zoals je locatie en welke websites je tijdens het gesprek bezoekt. Iets wat wel gewoon mag, maar niet perse lekker voelt. Zo weet dat hele Noorse kantoor wat we aan soundtracks op Spotify speelden. Dat waren overigens alle suspense-opwekkende intronummers van House of Cards, aangezien die elk seizoen NET IETS ANDERS ZIJN!

Maar met Whereby alleen zijn we er niet, en het prototype ‘iedereen z’n eigen telefoon op het gezicht’ was wat wankel. Tenslotte hebben we de meest creatieve-maar-toch-corporate-millenial-move denkbaar gemaakt; we hebben een hi-res Logitech webcam uit een hip leeg eigen kantoor getrokken, samen met een overdreven professioneel statief, en die boven de tafel gehengeld. Zo hadden we onze bordspeldozen-totem weer vrij voor de face-to-face-camera, en daarmee hebben we toch maar over Houseparty connectie gelegd. Dan maar de halve wereld in huis, we’ve got a planet to save.

Hebben we uiteindelijk de wereld gered?

Ja. Helemaal, totaal gewonnen. Wij van Pandemic-op-afstand raden Pandemic-op-afstand aan, want het was na een half uurtje wennen eigenlijk gewoon hartstikke gezellig. We maakten dezelfde grappen als altijd, dronken de afgesproken zelfde biertjes voor wat extra collectief gevoel, en het team niet-in-dezelfde-ruimte-als-het-bord voelde zich naar eigen zeggen net zo betrokken als wanneer we met elkaar aan de keukentafel zaten. Dat zit ‘m misschien ook in de lichte theatraliteit die we aan onze kant in het omdraaien van kaartjes stopten natuurlijk. Niets schreeuwt meer EPIDEMIC dan hysterisch in- en uitzoomen op kaartjes, voorzien van op maat gemaakte sound-effects. Het bleek ook handig om het team van de kouwe kant iets te doen te geven, dus ze schreven keurig hun eigen hand over met pen en papier. En zo waren we de rest van de avond zoet met het fixen van dodelijke uitbraken en instabiele steden. Wat ons betreft een doorslaand succes.

Het nabouwen van onze set-up vormt voor jou nu echter een extra uitdaging, want inmiddels zijn alle webcams, gezamenlijk met alle andere tools die thuiswerken enigszins dragelijk maken, snoeihard uitverkocht. Dus mocht je nou helemaal niet aan de slag willen met oneindig veel video-conference-software en al-dan-niet-handige camera’s, hebben we bij SETUP vorige week een supergezellig Pictionary-esque tekenspel gemaakt. Daar kun je je eigen clickbait genereren en vervolgens vormgeven. Leuk voor de hele familie. Kan natuurlijk ook gewoon.
 

OMG! Je gelooft nooit...
DIY Clickbait Online