De sticker is van de webcam: leestips voor het weekend

De sticker is van de webcam: leestips voor het weekend
20 mrt 2020 – Leestijd 8 min

De sticker is van de webcam: leestips voor het weekend

Krista Hendriks
Redacteur

We zijn met zijn allen door de Coronacrisis nóg meer online. En daar is genoeg om je in te verliezen. Wat leestips om je online leven bewust te blijven leiden en om je meer te verdiepen in de mogelijkheden en beperkingen van AI in tijden van een pandemie.

All is fair in love and war. Niet alleen schieten apps, grafieken en beloftes over algoritmen uit de grond om het Corona-virus-verloop gezamenlijk "beter" te monitoren (waarover in een later artikel meer), maar we zijn ineens ook massaal de hele dag online. En zoals onze koning vanavond terecht benadrukte: wat ís het fijn dat we al deze moderne technologie hebben om elkaar in deze onzekere tijd te steunen. Alleen de manier waarop we sinds deze week online zijn is wel wat hysterisch te noemen. Alles is geoorloofd om te delen: wat we per uur aan het doen zijn in nog steeds hetzelfde huis, wie wanneer gaat streamen, wanneer de online houseparty is en wat nu eigenlijk onze echte mening is over de mensheid. Creatieve en mooie liefdadigheids-initiatieven zijn er ook veel. En dat is prachtig.

Vierkante ogen

Maar ongemerkt is de sticker van de webcam gegaan. Want de Zoom-room is toch de hele dag open. En doorlopend chatten over werk is geoorloofd. Ook buiten werktijden. En uitvoerig over Corona appen met je vrienden onder werktijd mag nu ook de hele dag. En als de laptop dicht gaat, gaat het gesprek verder op Houseparty, Whatsapp, Facebook Messenger, Instagram, Twitter, de NOS app en FaceTime.

Ongemerkt is de sticker van de webcam gegaan. Want de Zoom-room is toch de hele dag open.

En als dat uit gaat, komen we tot rust op Netflix, Film1 onbeperkt, Disney+ en HBO. Of om te gamen. Misschien ook wel om te gamen in de Zoom-room. En dan in bed nog heel even terug naar die NOS liveblog & Whatsapp. Onze massale aanwezigheid op Netflix heeft zelfs gezorgd voor een oproep van de Europese Commissie aan Netflix om de bitsnelheid wat naar beneden te brengen om zo de grote hoeveelheid dataverkeer wat terug te dringen. Ze hebben er gehoor aan gegeven. En geen nood, de beeldkwaliteit blijft behouden.

Laat een ding voorop staan: het is absoluut goed en noodzakelijk dat er een gesprek op gang komt, maar vergeten we niet iets iets belangrijks? Namelijk dat de online diensten die we gebruiken, graag een oogje achterlaten om mee te kijken bij wat we doen. Om vervolgens de "beste" suggestie voor je volgende activiteit te geven. Zoals de Financial Times al eens ophelderde met een toelichting van de gedragseconomie: "een telefoon zal niet snel de suggestie doen om met je vrienden langs het water te gaan wandelen". En al zeker niet om je eens een paar uur helemaal rot te vervelen. Daarbij is het vaak nog maar de vraag hoe 'verbonden' wij nu echt zijn als we eindeloos met elkaar appen, twitteren en met zijn allen in een zoom-call hangen. Hoe zouden we onze tijd online wat bewuster kunnen doorbrengen?

Een telefoon zal niet snel de suggestie doen om met je vrienden langs het water te gaan wandelen. En al zeker niet om je eens een paar uur rot te gaan vervelen.

Daarom hebben we (voor in je scherm- en oordoppentijd) wat van onze podcasts en artikelen over hoe al deze technologie zonder frictie ons leven binnendringt en een aantal dingen ongemerkt, maar geweldadig aan de kant duwt. Zoals de fijne nuances en complexiteit van de realiteit bijvoorbeeld. Of onze privacy en het gevoel even geen publiek te hebben (digitaal of ingebeeld) bij onze activiteiten. En daarmee de ruimte om een echte eigen mening te vormen over deze toch echt ingrijpende situatie, die je dan rustig deelt met iemand die de tijd heeft om er echt met je over te praten.

In deze artikelen en podcasts vind je wat context over de drijvende krachten achter de hysterie:

AI kan helpen bij de volgende pandemie, maar niet bij deze

Ondertussen neemt het debat over de mogelijkheden van AI ook nieuwe vormen aan onder invloed van het Coronavirus. Had het voorkomen kunnen worden als we de algoritmen van BlueDot en Metabiota eerder serieus hadden genomen? Wat is de rol van de beoordeling van menselijke experts? En hoe is het eigenlijk met de Coronavirus dataset als basis voor accurate voorspellingen? Behapbare nuances bij dit debat vonden we hier:

Veel leesplezier. En blijf goed knipperen!