Podcast | Privacyrede 2020: Het internet is stuk

Podcast | Privacyrede 2020: Het internet is stuk
© Sebastiaan ter Burg
24 jan 2020 – Leestijd 45 min

Podcast | Privacyrede 2020: Het internet is stuk

Voor een publiek van ruim 500 mensen beschrijft Marleen Stikker tijdens de jaarlijkse Privacyrede in TivoliVredenburg hoe we het internet in de afgelopen 25 jaar zijn kwijtgeraakt aan grote techgiganten en hoe we het weer kunnen terugwinnen.

Over de privacyrede

De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Dit is de zesde editie. 

Met de 50e verjaardag van het internet is dit hét moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In de begintijd hadden we hoge verwachtingen van het internet. Internetpioniers als Marleen Stikker werkten hard om het medium vorm te geven, vanuit positieve en democratische waarden. Maar het grote geld en de techreuzen wisten onze digitale omgeving volledig over te nemen en daarmee zelfs onze democratie aan te tasten. Zo zijn we onze digitale soevereiniteit kwijtgeraakt. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat hebben we zelf laten gebeuren. 

Marleen Stikker laat in haar boek zien wat er misging en hoe we het internet weer terug kunnen winnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen en onze technologieën te doorgronden. We moeten de macht over ons digitale leven weer terugpakken. Het internet is stuk, we moeten - en kunnen! - het ook weer repareren.

Over Marleen Stikker

Marleen Stikker (1962) is internetpionier van het eerste uur. In 1993 richtte ze De Digitale Stad op, de eerste Nederlandse internetprovider die gratis toegang gaf tot het web. Vijfentwintig jaar geleden startte ze Waag, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving. Daarnaast was ze onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de duurzame Fairphone.