Onze pottenbakrobot op tv

Onze pottenbakrobot op tv
© Klaas Kan Alles (KRO/NCRV)
2 dec 2019 – Leestijd 6 min

Onze pottenbakrobot op tv

Frank-Jan van Lunteren
Frank-Jan is redacteur en koekjesverslinder bij SETUP.

Onze pottenbakrobot verscheen afgelopen zaterdag prime-time op tv.

Klaas van Kruistum gaat in zijn programma Klaas Kan Alles (KRO/NCRV) 'onmogelijke' uitdagingen aan. In de aflevering van zaterdag 30 november streed Klaas tegen Fien Vermeulen: wie bakt er samen met SETUP's pottenbakrobot de beste vaas? Kunstenaar en maker Casper de Jong onthulde de uiteindelijke winnaar.

Kijk de uitzending terug

De pottenbakrobot is ontwikkeld om het gesprek aan te gaan over de mens-machine-relatie. Robots worden vaak gezien als onze vriend óf vijand; ze helpen ons, of nemen onze banen over. Maar zit daar ook iets tussenin? Welke nieuwe relaties moeten we met technologie aangaan om echt op nieuwe manieren te leren samenwerken?

SETUP zocht heel 2019 naar nieuwe manieren om die relatie opnieuw vorm te geven. Met de pottenbakrobot (geïnspireerd op de romantische jaren negentig thriller Ghost) kun je zelf die 'versmelting' ervaren. Vanuit dezelfde vraag probeerden we dit jaar ook het gesprek met je kapper te automatiseren, stoeiden we met algoritmisch gegenereerde clickbait en onderzochten we hoe slim speelgoed taken van de ouders overneemt.

De pottenbakrobot is inmiddels weer terug bij SETUP. Nu maar hopen dat ie geen sterallures krijgt.

© KRO/NCRV
Fien Vermeulen & Klaas van Kruistum

De Pottenbakrobot is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Fentener van Vlissingen Fonds. Protospace en Werfklei werkten mee aan de ontwikkeling.