SETUP x NSvP: AI en de arbeidsmarkt

SETUP x NSvP: AI en de arbeidsmarkt
© Algje | Tessel Brühl & Nicky Liebregts
16 okt 2019 – Leestijd 4 min

SETUP x NSvP: AI en de arbeidsmarkt

Marijke Hessels
Begeleider ontwerpend onderzoek

Hoe ziet de toekomst van deze ontwikkeling eruit? En hoe faciliteert – of frustreert – AI de diversiteit op de arbeidsmarkt? Acht geselecteerde makers gingen in vier teams aan de slag met dit thema.

Wil je de werken in het echt bewonderen? Kom dan op 4, 5 of 6 november naar het Beyond Human festival in Naturalis in Leiden!

Algoritmes die sollicitatiebrieven beoordelen. Voice-assistants die het sollicitatiegesprek overnemen. Het voorspellen van de perfecte kandidaat voor een vacature. De mogelijkheden van AI voor werving en selectie van werknemers lijken eindeloos. Met 4 installaties en performances maken de makers de maatschappelijke gevolgen van AI in de HR-sector tastbaar. Want erover lezen is één ding, maar de gevolgen worden pas echt invoelbaar als je zelf een door een algoritme aangestuurd sollicitatiegesprek ondergaat. Zou jij bijvoorbeeld nog aangenomen worden voor je eigen baan, als je met deze systemen moet solliciteren?

Cranky | Front404 & Ewoud Kieft

Interactieve installatie Cranky neemt de bezoeker mee naar een toekomstige wereld, waar bijna al het werk is overgenomen door robots en artificiële intelligentie. Blijft er nog werk over dat mensen beter dan programmeerbare en zelflerende machines kunnen uitvoeren? Cranky nodigt de bezoekers uit om de proef op de som te nemen, en schetst op speelse wijze hoe een sollicitatieproces er in de toekomst uit zou kunnen zien. Hoe kunnen mens en robot op harmonieuze wijze met elkaar gaan samenwerken?

Voor Cranky sloegen Bas van Oerle en Thomas voor ’t Hekke van Front404 de handen ineen met schrijver Ewoud Kieft. Hun werk is een reactie op de voorspellingen van het World Economic Forum dat in 2025 meer dan de helft van al het werk door machines zal worden gedaan. Misschien nog geen reden tot paniek, maar wel hoog tijd voor een alerte en doordachte reactie.

© Foto: Bas de Meijer
Cranky

Algje | Tessel Brühl & Nicky Liebregts

Hoe wil jij gezien worden? Dat is de vraag die Algje het Algoritme bezighoudt. Stuntelend en zonder zintuigen trekt deze levensgrote mascotte de binnenstad in. In gesprek met mensen op straat leert Algje welke dingen ze graag van zichzelf willen tonen, om daarmee weer anderen te zoeken en herkennen. 

Huidige algoritmes staren zich blind op ouderwetse persoonlijke eigenschappen, door gedateerde datasets of eenzijdige programmeurs. Met Algje gaan Tessel Brühl en Nicky Liebregts op zoek naar een zelflerend, groeiend en inclusief algoritme. Ze betrekken mensen op straat in de discussie over het inzetten van algoritmes.

© Foto: Bas de Meijer
Algje

Selection Automat | Vincent Hoenderop, Joost Helberg & Jeroen de Vos

Het selecteren van de juiste kandidaat voor een baan kost veel tijd, energie en aandacht. Gelukkig is handmatig selecteren verleden tijd met de Selection Automat, dé AI-powered recruiterbot die kandidaten op een efficiënte, transparante en eerlijke manier selecteert voor uw bedrijf. De Selection Automat combineert state-of-the-art algoritmen met gerenommeerde recruitment assessment standaarden* om zo alleen de beste kandidaten aan te nemen voor uw organisatie. Probeer het nu zelf! 

Selection Automat bevraagt automatisering in recruitment, en is een project van maker Vincent Hoenderop, coder Joost Helberg & onderzoeker Jeroen de Vos.

© Foto: Bas de Meijer
Selection Automat

Ghost Worker in the Machine | Ruben van de Ven & Merijn van Moll

Naast dat we tegenwoordig steeds meer taken en processen delegeren en automatiseren, ontstaan er ook nieuwe werkvormen voor de mens. Met de opkomst van diensten als Amazon's Mechanical Turk worden specifieke onderdelen van automatische processen uitbesteed aan menselijke werkers. Deze Human Intelligence Tasks zijn opdrachten die een machine niet kan uitvoeren, bijvoorbeeld het overtypen van een ingescande kassabon of het invullen van een Captcha code. Zo delegeren machines selectief taken aan de mens en ontstaat een menselijke arbeidersklasse die grotendeels onzichtbaar blijft. 

Merijn van Moll en Ruben van de Ven willen deze feedbackloop tussen mens en machine zichtbaar maken. Zo ontstaat er een nieuw ritueel waarbij de geest van de werker telkens opnieuw wordt opgeroepen.

© Foto: Bas de Meijer
Ghost Worker in the Machine

Wil je de werken in het echt bewonderen? Kom dan naar Beyond Human, het spin-off festival van Brave New World in Leiden. 

De werken zijn tot stand gekomen met dank aan NSvP.