Installation48: zo bouwen we 4 interactieve installaties in 48 dagen

Installation48: zo bouwen we 4 interactieve installaties in 48 dagen
© Sebastiaan ter Burg
24 sep 2019 – Leestijd 8 min

Installation48: zo bouwen we 4 interactieve installaties in 48 dagen

Frank-Jan van Lunteren
Frank-Jan is redacteur en koekjesverslinder bij SETUP.

We nodigen 8 mediakunstenaars uit om in 48 dagen 4 nieuwe interactieve installaties te maken.

In 2017 begonnen SETUP en Oneseconds met Installation48. De vraag was simpel: is het mogelijk om nieuwe interactieve installaties te bouwen in een sprint van slechts 48 uur? Het antwoord: ja, dat kan. Het leverde onder andere de iconische Stemvechters op, waarbij je opblaasbare luchtdansers bestuurt door hard te schreeuwen – sorry buren. Of Robot Roast, waarbij drie kleine robots op tafel jouw gezicht scannen en deze vergelijken met foto's uit het Roast-me-forum van Reddit. Vervolgens krijg je een passende belediging naar je hoofd geslingerd, waarna de andere robots hard lachen. Robots waren nooit eerder zo ongegeneerd menselijk.

Maar 48 uur bleek te kort om installaties te bouwen die na de volgende 48 uur nog steeds werkten. In 2018 stapten we daarom over op 48 dagen. En dat doen we dit jaar opnieuw. De regels zijn verder simpel: 8 makers werken in duo's aan 4 nieuwe installaties. Deze installaties moeten een nieuwe technologische ontwikkeling voor een breed publiek invoelbaar maken, en uitnodigen tot kritische discussie. Verder is het maakproces gericht op kennisdeling tussen de professionals, die van elkaar kunnen leren en ruimte krijgen om te experimenteren met nieuwe technieken. We hebben deze zomer 8 nieuwe makers geselecteerd; we stellen ze graag aan je voor.

Team 1: Henny Overbeek & Sebastian Kox

Henny is bekend van zijn kenmerkende balpen-tekeningen en publicaties van kunstenaarsboeken. Sebastian is gespecialiseerd in interactieve installatiekunst en ervaringstheater. Samen willen ze stilstaan bij 'stil staan'. Door te experimenteren met doodling, verschillende materialen en de sonificatie daarvan, onderzoeken ze het thema verveling.

Henny Overbeek
Sebastian Kox

Team 2: Sabien Engels & Pépé Heijenberg

Wat ooit begon als een eerste succesvolle samenwerking op de HKU, is nu uitgegroeid tot een kersvers collectief. Spatial Designer Sabien en Interactive Performance Designer Pépé zijn samen Studio SPÉS. Met ruimtelijke installaties verkennen ze de grenzen tussen psychologie en technologie. Voor Installation48 maken ze een interactieve interventie in de openbare ruimte waarmee ze op een speelse manier gedragspatronen vastleggen en inzichtelijk maken.

Sabien Engels
Pépé Heijenberg

Team 3: Pim Boreel & Karenina van den Crommenacker

Sound designer Pim en illustrator Karenina delen een fascinatie voor biotechnologie die – letterlijk – een vruchtbare bodem voor hun samenwerking vormt. Ze zoeken de grenzen van kunstmatige intelligentie en ethiek op door te experimenteren met kweekjes van jouw gezicht. Welke informatie bevatten de microben die op je gezicht leven over jou als persoon? En wat is de uitkomst als je hiermee kunstmatige intelligentie voedt? Pim en Karenina onderzoeken de mogelijkheden van een heel intieme 'gezichtsherkenning'.

Pim Boreel
Karenina van den Crommenacker

Team 4: Nina Goedegebure & Max Dovey

Met trots presenteren we de allereerste internationale Installation48-samenwerking! Zowel actrice en theatermaakster Nina (NL) als mediakunstenaar en producer Max (UK) hebben al hun sporen verdiend als performers. Samen doen ze onderzoek naar een frictieloze samenleving, en welke rol technologie hierin speelt. Welk effect hebben spraakassistenten die ongemakkelijke gesprekken van ons overnemen op onze sociale interacties? Wat betekent het als we nooit door robots worden tegengesproken? Geïnspireerd door de erfenis van de befaamd Brits toneelschrijver Harold Pinter, die de 'oncomfortabele stilte' heeft verheven tot een begrip, verkennen ze thema’s rondom ongemakkelijkheid en sociale confrontatie.

Max Dovey & Nina Goedegebure
Max Dovey
Nina Goedegebure

Prototypes zien?

Op zaterdag 28 september presenteren we eerste prototypes op Bring Your Own Beamer. Vanaf zonsondergang in de Nicolaïkerk in Utrecht. De uiteindelijke installaties gaan in première tijdens een bijzonder mediakunst-event in de Janskerk op zaterdag 16 november. Meer informatie hier.