Verhalen delen tijdens de Makers Meet & Eat Utrecht

Verhalen delen tijdens de Makers Meet & Eat Utrecht
© Jikke de Gruijter
16 jul 2019 – Leestijd 3 min

Verhalen delen tijdens de Makers Meet & Eat Utrecht

Rianne Riemens
Rianne onderzoekt en schrijft over nieuwe technologie.

Op een zomerse zaterdag in juni ontmoette een interdisciplinaire groep makers elkaar tijdens de eerste editie van Makers Meet & Eat.

Vanuit verschillende achtergronden kwamen 30 makers en een grote groep bezoekers samen rond een gedeelde interesse: het onderzoeken en verbeelden van maatschappelijke vraagstukken.

Marleen Stikker, directeur van Waag, opende de middag met een betoog over het maatschappelijke belang van makers. Stikker pleit ervoor om makers niet langer te categoriseren op basis van hun discipline (kunst tegenover ontwerp), maar 'makers' als één groep te zien. Deze groep is samen van groot belang om maatschappelijke vraagstukken te verbeelden en beantwoorden. Dit inzicht vraagt om een maatschappelijke verandering, maar ook om een nieuw signaal vanuit de creatieve industrie, waarbij artistieke vormen van onderzoek naast andere vormen van onderzoek worden gepositioneerd. Samen kunnen we als public research gerichter samenwerken met andere organisaties.

© Jikke de Gruijter

De rest van de middag onderstreepten de verhalen van zo'n 30 makers het belang van deze vorm van onderzoek. In 3 rondes bewogen we ons van tafel naar tafel, waar makers in kleine groepen vertelden over hun eigen ontwerppraktijk. We puzzelden met het blokkenschema en wisselden ervaringen en adviezen uit, terwijl de biertjes voor de nodige verkoeling zorgden.

Deze eerste editie van de Makers Meet & Eat smaakte naar meer. De programmeur, de antropoloog en de game designer kunnen veel van elkaar leren. Door ze allemaal als maker te zien, ontstaan er waardevolle gesprekken over ieders maakpraktijk, en hoe we samen kunnen werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

© Jikke de Gruijter

Op zoek naar een maker die je hebt gesproken bij de Meet & Eat? Hieronder nogmaals een overzicht:

AR/VR
Roos Groothuizen, Carolien Teunisse (DEFRAME), Niki Smit (Monobanda)
Interfaces
Sander Veenhof, Joana Moll, Timo Hoogland
Play
Saskia Freeke, Klasien van de Zandschulp, Tom Loois
Algorithmic Culture
Rogier Klomp, Bas van Eijk en Sebastiaan Kox (Oneseconds), Ewoud Kieft Prototyping & Electronics: Oscar van Leest, Sylvain Vriens
Data & Politics
Cristina Cochior, Jeroen de Vos, Marloes de Valk
Immersive Experiences
Jan Adriaans, Wander Eikelboom & Mark Meeuwenoord (Polymorf), Thomas voor 't Hekke & Bas van Oerle (Front404)
Performance & Embodiment
Casper de Jong, Joana Chicau
Data & Design
Danielle Arets, Boyd Rotgans (RNDR), Bente de Bruin
Machine Learning
Sabrina Verhage, Arran Lyon, Megan Auður