Hoe wij het ongemakkelijke kappersgesprek voor je oplossen

Hoe wij het ongemakkelijke kappersgesprek voor je oplossen
© Bart Leguijt
10 apr 2019 – Leestijd 4 min

Hoe wij het ongemakkelijke kappersgesprek voor je oplossen

Maud Vis
Maud is copywriter en editor

Een cultureel antropoloog en een IT-expert lopen een kapperszaak in...

Je ligt half achterover met je hoofd in een wasbak met een harde porseleinen rand die in je nek duwt, terwijl de kapper je haar spoelt met water dat net niet warm genoeg is om lekker te kunnen ontspannen. Ondertussen vraagt hij/zij/het naar je plannen voor het weekend. Je weegt af wat je een vreemde daar eigenlijk over wilt vertellen. Is hij wel geïnteresseerd in jouw voorliefde voor zonnebloemschikken, of vraagt hij dit vanuit een geveinsde professionele interesse? En wat als je serieus antwoord geeft, word je dan door het volledige kappersteam uitgelachen tijdens hun lunchpauze? Al deze vragen gieren door je hoofd terwijl je de kapper vanuit je ongemakkelijke, halfliggende positie probeert aan te kijken.

Voor sommige mensen is een bezoekje aan de kapper een climax van ongemakkelijkheid. Niet omdat zij bang zijn dat de kapper hun haar verknipt tot een Edward Scissorhands-achtige coup (of nog erger, met een Edward Scissorhand hun pony begint te knippen), maar vanwege het verplichte gesprekje tijdens de knipbeurt.

Wat als je het ongemakkelijke kappersgesprek zou kunnen uitbesteden aan een voice-assistant?

Maar wat als je het ongemakkelijke kappersgesprek zou kunnen uitbesteden aan een voice-assistant? Dat gaat SETUP onderzoeken. In hoeverre kun je zo’n gesprek programmeren? Kan jij je ontspannen terwijl je naar het gekeuvel van de AI en de kapper luistert?

© Bart Leguijt
Jeroen op onderzoek bij de kapper

Samen met IT-expert Joost Helberg en cultureel antropoloog Jeroen de Vos proberen we een kappersgesprek te vangen in een voice-assistant. Joost kijkt wat er in voice-assistant land gebeurt en of we een goede, Nederlandssprekende voice-assistant kunnen ontwikkelen. Welke input is er nodig om tot een vloeiend gesprek te komen?

Tegelijkertijd stuurden we Jeroen op pad in Utrecht om het fenomeen van de kappersgesprekken te onderzoeken. Jeroen bezocht verschillende salons, vroeg kappers naar de belangrijkste elementen van een goed kappersgesprek en observeerde hen in the act. Verloopt het kappersgesprek volgens een vaste formule? En wat vinden kappers zelf van dit gesprek?

© Bart Leguijt
Jeroen neemt het kappersgesprek op

Hieruit bleek dat kappers heel anders tegen het kappersgesprek aankijken dan klanten. Voor kappers is dit gesprek juist van wezenlijk belang, waarbij de invulling hiervan per kapper verschilt. Ze lijken zich niet bewust te zijn van de ongemakkelijkheid rondom het gesprek, of zien het voorkomen van ongemakkelijkheid als een onderdeel van hun werk. Daarom gaat Jeroen vrijdag a.s. de klantkant van het kappersgesprek onderzoeken. Dit doet hij door de hele dag heen en weer te varen op het pontje tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam-Noord. Hij maakt gebruik van de wachttijd op het water door mensen het vuur aan de schenen te leggen over hun (recente) ervaringen met het kappersgesprek en nodigt iedereen uit om hem daarbij te komen helpen. Heb jij de meest verschrikkelijke ervaringen met het kappersgesprek, of verdient jouw kapper juist een pluim voor zijn sociale skills? Zoek Jeroen dan vrijdag op het pontje in Amsterdam en stort je hart bij hem uit.

Met dank aan: 

Haarhoek Vleutenseweg
Team Kappers Nachtegaalstraat
Yord Beauty & Hairstyling
Your Look
Van der Vlist kappers
Kinki Kappers Utrecht Oudegracht
Hair Barber Training

 

Houd onze website in de gaten voor meer updates over onze voice-assistant.