We bouwden 4 kunstinstallaties binnen 48 dagen

We bouwden 4 kunstinstallaties binnen 48 dagen
© Bart Leguijt
29 jan 2019 – Leestijd 6 min

We bouwden 4 kunstinstallaties binnen 48 dagen

Rianne Riemens
Rianne onderzoekt en schrijft over nieuwe technologie.

Bekijk hier de vier films van de installaties uit Installation48 2019.

Medialab SETUP en Oneseconds nodigden mediakunstenaars uit om in 48 dagen vier nieuwe interactieve installaties te bouwen. Deze werken maken nieuwe technologische ontwikkelingen voor een breed publiek bespreekbaar en invoelbaar. Daarnaast is het maakproces gericht op kennisdeling tussen professionals, die elkaar inspireren en experimenteren met nieuwe technieken. Bekijk hier de vier werken die gemaakt zijn.

spArc

Hototo en Pelle Schilling

Met spArc creerden Hototo en Pelle Schilling een audiovisuele ervaring op basis van het blauwe licht van lasapparaten, rookmachines en ventilatoren. Dit spectaculaire werk in Burning Man-stijl was, samen met andere werken, tijdens Culturele Zondag te beleven in De Nijverheid.

Synapsisme

Crystal Maria de La Cruz en Stan Wannets

Crystal en Stan maken beiden mechanische constructies geïnspireerd op de dieren- en plantenwereld. Voor hun installatie combineerden zij hun perspectieven en maakten een mechanische installatie, onder andere gemaakt van dierlijk materiaal en cameralenzen, geïnspireerd op zwermen als natuurlijk fenomeen.

Garanties uit het Verleden

Marijke Hessels en Lieke van der Made

In de installatie Garanties uit het Verleden stap je in de wereld van surveillance en algoritmen. Kunnen we nog autonoom handelen in een wereld waarin videosurveillance de nieuwe normaal is geworden, en zo ja - hoe moeten we ons dan gedragen? Bezoekers konden tijdens Culturele Zondag meedoen aan de performance in een container op het Domplein.

SWEATSHOP

Casper de Jong en Floortje Wijnands

Casper en Floortje bouwden hun installatie rond de thema’s robotica en circulaire economie, waarbij zij de sweatshop als uitgangspunt aemen. Maar waar in de traditionele sweatshop zowel mensen als machines aanwezig zijn, ontworpen Casper en Floortje een geautomatiseerde sweatshop zonder mensen, waar de naaimachines autonoom werken.