Artwork: 4 Civil Weapons of Math Retaliation

Artwork: 4 Civil Weapons of Math Retaliation
© Robert-Jan Lechner
1 aug 2018 – Leestijd 4 min

Artwork: 4 Civil Weapons of Math Retaliation

Frank-Jan van Lunteren
Frank-Jan is redacteur en koekjesverslinder bij SETUP.

Vier illustraties voor de werken uit ons jaarprogramma 2018.

Voor de vier ontwikkelde werken in ons jaarprogramma vroegen we Robert-Jan Lechner om bijpassende illustraties te maken.

Input = Output

Wat als een computer zou bepalen of je wordt aangenomen voor een baan? Het klinkt als een aflevering van Black Mirror, maar als je bij een bedrijf als Unilever solliciteert is het werkelijkheid. Veel multinationals maken namelijk gebruik van online video-sollicitatiesoftware om hun sollicitatieprocedure efficiënter te maken. Deze video’s worden door een algoritme gescreend om jouw gezichtsuitdrukkingen, woordgebruik en zelfs de klankkleur van je stem te analyseren. Daarmee wordt bepaald of jij een geschikte werknemer voor het bedrijf bent. Maar hoe komt het systeem tot dit oordeel? Met de installatie Input = Output (i.s.m. Isabel Mager) laten we zien wat er daadwerkelijk gemeten wordt, en hoe jij scoort.

© Robert-Jan Lechner
Input = Output

Flagged

Om de problemen omtrent predictive policing invoelbaar te maken, ontwikkelden we Flagged (i.s.m. Milou Backx). Met deze game kun je ervaren hoe de stad eruit ziet door de ogen van diverse bevolkingsgroepen.

© Robert-Jan Lechner
Flagged

Paaltje

Om aandacht te vragen voor het algoritmische doolhof waarin steeds meer burgers vastlopen, ontwikkelde SETUP de automatische klaagrobot Paaltje (i.s.m. Dirk van Weelden en Joost Helberg). Door klagen te automatiseren worden de rollen omgedraaid en krijgt de digitaliserende overheid een koekje van eigen deeg. Paaltje daagt overheden en burgers uit om in gesprek te gaan over de vraag welke beslissingen we wel en vooral ook niet aan algoritmen willen uitbesteden.

© Robert-Jan Lechner
Paaltje

RANG

Door de toename aan soorten ordehandhavers en bijpassende uniformen wordt het steeds lastiger om een handhaver en zijn bevoegdheden te herkennen. Omdat de politie met het programma CATCH gezichtsherkenning inzet om burgers te identificeren, vond SETUP het tijd voor een app die de burger de mogelijkheid geeft om (omgekeerd) ook te zien wij hij voor zich heeft. RANG (i.s.m. Fako Berkers en Marieke Drost) scant uniformen en geeft direct alle bevoegdheden weer.

© Robert-Jan Lechner
RANG