The Silicon Passion

We hebben big tech massaal omarmd. Maar is het een warme omhelzing of verstikkende wurggreep? Word getuige van een debat van evangelische proporties tussen tech nerds, technologie en gebruikers.

Silicon Passion

Een nieuw tech-ritueel

‘De stijl is glitchy, nostalgisch, doet denken aan het internet van 2006.’ – Theaterkrant

De dagen dat big tech, data-verhandelend en bubbel-creërend, ongestoord zijn gang kon gaan is voorbij. Maar echte spijt en verandering blijft uit. In The Silicon Passion zoekt SETUP, in samenwerking met de Transmissie (David Schwarz en Derk Stenvers) en Rodrigo Ferreira, naar een uitweg uit de put die technologie voor ze heeft gegraven. Is er een weg voorwaarts tussen TikTok-plezier en ontwrichte democratieën?

Hierbij halen ze inspiratie uit één van de belangrijkste verhalen over boetedoening: de kruisiging. Het uitgangspunt voor zowel wijze lessen als muzikale inspiratie is de Matthäus Passion. Daarmee zoeken ze wie of wat er precies aan het kruis genageld moet worden, en hoe de wereld er na een wederopstanding uit zou kunnen zien.

Silicon Passion
01:00

Leven met big tech

Big tech is overal. We zijn zo onlosmakelijk verbonden geraakt met onze apparaten dat we de schaduwzijden voor lief nemen. Ondertussen zorgen al die platformen en apps voor ontwrichte democratieën, polarisatie en een toename van mentale problemen. Dus big tech is slecht, en wij zijn de slachtoffers. Of is het complexer dan dat? The Silicon Passion biedt een alternatief geluid. Laten we uit onze slachtofferrol stappen en samen op zoek gaan naar een nieuwe relatie met big tech.

In deze voorstelling verkennen wat er gebeurt wanneer we een schuldige aanwijzen. Is het technologie, Silicon Valley, de eindgebruiker, of iets anders? En wat gebeurt er na dat oordeel?

Speeldata

The Silicon Passion ging in première in het Paasweekend van 2021 bij Theater Kikker (Utrecht). Sindsdien reist de Silicon Passion door het land. Hoogtepunten zijn tot zover de optredens bij Pakhuis de Zwijger (Amsterdam, 2021), het hoofdpodium op hackersfestival May Contain Hackers (Zeewolde, 2022) en de voorstellingen bij SPRING Festival in de Doopsgezinde Kerk (Utrecht, 2022).

Nieuwe speeldata worden nog bekend gemaakt.