Nieuwe stockfoto’s voor technologie

Glimmende humanoid robots, groene Matrix-code of breinen vol nullen en enen. Foto's bij tech-nieuws laten nogal te wensen over. Ze geven een slecht beeld van wat de technologie is en voor ons betekent. Kan het anders?

Welkom in de wereld van stockfoto's

Een nieuw datalek, gedoe over een datacentrum in de polder, of ontslagrondes bij big tech-bedrijven. Dagelijks is er tech-nieuws om over te schrijven. Anders dan ‘analoge’ wereldgebeurtenissen zijn daar niet altijd foto’s van. Vooral nu AI veel in het nieuws is, hebben de beeldredacties het moeilijk. Want hoe vang je die abstracte technologische ontwikkelingen in een beeld?

Voor deze beelden maken kranten, bladen en websites veel gebruik van beeldbanken, zoals Getty of Shutterstock. Op deze manier zijn journalisten en beeldredacteuren dus ook afhankelijk van het beeld dat in deze beeldbanken voorhanden is. Stockfoto’s over technologie zijn hier een wereld op zich. Er is een beeldtaal ontstaan die soms rechtstreeks uit sci-fi komt. Herkenbaar, en ook zeker spannend, maar zelden juist. Het zal je misschien verbazen, maar software draait niet op groene Matrix-code. En niet alle hackers dragen hoodies.

'Technologie' via pexels.com
'Kunstmatige intelligentie' via pexels.com

Vier nieuwe stockfoto's over technologie

Deze sci-fi clichés zijn niet allemaal maar grappig. Deze beeldvorming doet iets met ons denken over technologie. Zo staan er bijvoorbeeld bijna nooit mensen op deze foto’s. Technologie lijkt daardoor heel autonoom, alsof het een gegeven is en we er zelf geen invloed op hebben. Tech staat daardoor op zichzelf in deze beelden, maar de enorme impact op de samenleving is hierin nooit zichtbaar. Laat staan dat de problemen die het met zich meebrengt óók worden verbeeld; van niet-werkende printers tot discriminerende algoritmen.

SETUP vroeg zich af hoe technologie dan wél moet worden verbeeld. Samen met fotograaf Peter Arno Broer gingen we het experiment aan. We maakten nieuwe stockfoto’s voor vier technologische onderwerpen.

Cloud computing
Privacy

Cloud-computing

Cloud-computing of -opslag betekent niet dat je al je data opslaat in de ether, waar het onaantastbaar is en bovendien: waar oneindig veel ruimte is. In werkelijkheid zijn het grote datacentra in de polders. In plaats van lieflijke wolkjes moeten we het daarom zien als een fysieke garagebox die je als externe opslag gebruikt. Schappen vol? Dan moet je naar een grotere box.

Privacy

Privacy gaat nu vaak over het afschermen van je persoonsgegevens. Maar privacy gaat ook over bewegingsruimte en vrijheid, niet alleen online, maar ook in de fysieke openbare ruimte. Met spiegels, een referentie naar digitale pixels, verbergen we iemand in openbare ruimte waar diegene kan opgaan in de mensenstroom.

Artificiële intelligentie
Hacking

Artificiële intelligentie

A.I. wordt vaak weergegeven als een alwetend of magisch systeem, waarin de mens geen rol speelt. Het tegenovergestelde is waar. We hebben ervoor gekozen om een schematische weergave van een neuraal netwerk na te bouwen. De mens als maker staat hierin centraal en legt hierin de verbindingen. In het beeld zit een knipoog naar de Vitruviusman van Leonardo da Vinci; het symbool van het humanisme, waarin de mens – met zowel zijn sterke als zwakke punten – het middelpunt van dit universum is.

Hacking

Bij hacking (of eerder gezegd ‘cracking’) gaat het om het illegaal binnendringen van computersystemen. Maar de meeste datalekken ontstaan doordat mensen zelf onzorgvuldig omgaan met gegevens. Geen ingewikkelde capriolen van een tech-savvy crimineel dus, maar deuren die zelf zijn opengezet. De hacker kijkt vervolgens naar binnen. In deze foto hebben we tóch voor een hoodie gekozen, omdat dit element helpt om de foto te begrijpen.

Credits

Fotografie: Peter Arno Broer

Onderzoek & Concept: Peter Arno Broer & Marissa Memelink (SETUP)

Vormgeving & Productie: Peter Arno Broer, Marissa Memelink, Casper de Jong, David Zwitser

Casting: Sytske van der Ster, Marissa Memelink (SETUP)
Model cloud: Nancy Masaba
Model privacy: Steef Verheijen
Model A.I.: Tom Hofman
Model hacking: Annabelle ten Wolde

Projectcoördinatie: Marissa Memelink (SETUP)
Opdrachtgever: SETUP

Met dank aan: Stadskantoor Utrecht, De Stadstuin (locatie Wolvenplein), ALLSAFE (locatie Purmerend)