In therapie met sociale media

Dat onze relatie met sociale media ingewikkeld is, is niets nieuws onder de zon. Maar hoe gaan we hier mee om? Hoog tijd voor wat relatietherapie.

Mediawijsheid leert ons om op een beschaafde manier om te gaan met onbeschaafde systemen. Maar als we verandering willen, moet dat dan niet van twee kanten komen? We onderzochten het samen met media-antropoloog Jeroen de Vos en filmmaker Stephen Kearney.

Hoe is het gesteld met jouw socials?

Samen met media-antropoloog Jeroen de Vos onderzochten we de metafoor van relatietherapie met onze geliefde social media kanalen. Is het de gebruiker die zich steeds moet aanpassen of wordt het tijd dat ook de platformen in de spiegel gaan kijken? Om dat te onderzoeken gingen we de straat op en de scholen in om gebruikers aan de tand te voelen. Om er zo achter te komen hoe zij hun relatie met platformen zouden omschrijven.

We vroegen naar de frustraties, wat er zou moeten veranderen, maar zochten ook naar verhalen waarom mensen het platform blijven gebruiken. Zijn er momenten geweest dat de relatie is verbroken en is dit weer goed gekomen? En wat was daarvoor nodig?

9:27

Samen met filmmaker Stephen Kearney maakten we vier typerende videos over het karakter van onze digitale vrienden, geschetst op basis van de verhalen van gebruikers. Van een onverschillige Instagram tot de manipulerende rol van Facebook.

Niet alleen als grappige sketches, maar als een kritisch-hilarische weerspiegeling van onze huidige relatie met social media platformen. Hoe verhouden wij ons tot deze karakters?

In therapie met Twitter
In therapie met Instagram
In therapie met TikTok
In therapie met Facebook