Accept & Work

SETUP presenteert Accept & Work door Merijn van Moll en Ruben van de Ven: een installatie-drieluik over de verborgen arbeidersklasse achter kunstmatige intelligentie.

In opdracht van SETUP en NsvP deden Merijn van Moll en Ruben van de Ven een jaar lang onderzoek naar klikwerkers op Amazon Mechanical Turk, ‘s werelds grootste online klikwerk platform die bedrijven en organisaties voorziet in goedkope menselijke krachten.

Guest Worker

Guest Worker huurt via Mechanical Turk mensen van over de hele wereld in om pentekeningen over te trekken. Iedere tekening wordt gemaakt door de werker in real-time controle te geven over een fysieke pen. De tekening van de ene werker wordt gedigitaliseerd en doorgegeven aan de volgende werker, waardoor een steeds veranderend vierkant ontstaat. Deze visualiseert de door platformwerk gemedieerde feedback loop tussen mens en machine.

11:13

Auto-accept

In dit vreemd uitziende bureau vind je een caleidoscopische visie op extreem simpel repetitief platformwerk’. Tijdens een ‘auto-accept HIT streak’, speciaal ontworpen om je helemaal in dit werk te verliezen, ervaren werkers een meditatieve staat van ‘flow’.

Exhausting MTurk

Exhausting MTurk vertelt de uiteenlopende verhalen van Mechanical Turk werkers achter de schermen. Verhalen over eenzaamheid en samenzijn, winst en afwijzing, dankbaarheid en frustratie. Met fragmenten, impressies en ervaringen ontstaat een levendig beeld van het leven in ‘s werelds grootste werkplaats.