Een exoskelet voor de Dodo
De dodo is eind 17e eeuw door toedoen van de mens uitgestorven. Volgens de beroemde Franse natuurhistoricus Buffon had de vogel dat aan zichzelf te danken. De dodo was ongeschikt om te overleven. Kunnen we de Dodo met terugwerkende kracht een handje helpen?

Bij SETUP onderzoeken we dit jaar complexiteit. Met technologische fixes proberen we elk probleem op te lossen. Maar dat moet ook anders kunnen. Als we kijken naar de natuur zijn daar ook veel complexe processen, maar die ervaren we niet als complex. Als casus nemen we daarom de Dodo.
De Dodo had op het afgelegen Mauritius geen natuurlijke vijanden. Totdat het eiland een bevoorradingsstation werd voor de Nederlandse VOC-vloot en de tamme dodo een makkelijke prooi werd. Kunnen we de Dodo met terugwerkende kracht helpen om zich te wapenen tegen de gevaren die het eiland nu te bieden heeft?


In de zoektocht naar de ideale bescherming voor de Dodo kwamen we bij een exoskelet, een uitwendig skelet dat ook wel in de bouw wordt gebruikt om te helpen tillen. In het geval van de Dodo zou het kunnen helpen om zichzelf weerbaarder te maken tegen vijanden. Denk aan het ondersteunen van de vleugels, of andere manieren om zichzelf te beschermen tegen de huidige gevaren die op de loer liggen.
Wat zo’n exoskelet precies moet kunnen en hoe het eruit moet komen te zien zijn ontwerper en kunstenaar Casper de Jong en ontwerpend onderzoeker Marissa Memelink nu aan het onderzoeken.
In 't kort
Benieuwd hoe zo’n exoskelet voor een Dodo eruit komt te zien in het echt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg de ontwikkelingen op de voet!