De Pottenbakrobot

Mens en machine worden in de media nogal eens afgeschilderd als elkaars concurrent. Vergeet alle robots die ons 'inhalen', 'verslaan' of 'vervangen' en kom gezellig versmelten met onze pottenbakrobot.

Pottenbakrobot

Vriend, vijand, of...?

“Wat fijn, een robot neemt dit zware werk over”. Of: “Help, een robot neemt mijn werk over!” Robots worden vaak afgeschilderd als vriend óf vijand. Maar zit daar ook iets tussen? Hoe moeten we als mens leren samenwerken met robots, en welke eigenschappen van ons beiden zijn complementair? Om dat uit te zoeken, maakten we in dit project een robot om mee te versmelten.

Eerst zelf op cursus
Pottenbakrobot ontwerpen
Het eerste ontwerp
Pottenbakrobot prototype
Nieuwe draaischijf testen
Pottenbakrobot ontwerpen
Het podium op
Pottenbakrobot ontwerpen

Versmelten

De inspiratie voor dit project vonden we in de nineties film Ghost. Hierin boetseren de twee hoofdpersonen samen een vaas. In dit proces worden ze bijna één – ondanks dat 1 van deze karakters een geest is. Kunnen we ook zo met onze technologie samenwerken en versmelten? Hoe zou dat eruitzien?

Smeltkroezen
02:05

Op tv bij Klaas Kan Alles

Klaas van Kruistum gaat in zijn programma Klaas Kan Alles (KRO/NCRV) ‘onmogelijke’ uitdagingen aan. In de aflevering van eind december 2019 speelde de Pottenbakrobot een sleutelrol. Wie maakt samen met deze robot de beste vaas? Maker Casper de Jong beoordeelde het resultaat.

Kennismaken met de robot
Klaas Kan Alles 1
Klaas van Kruistum
Klaas Kan Alles 4
Fien Vermeulen <3 robot
Klaas Kan Alles 3
Het juryoordeel
Klaas Kan Alles 5

De Pottenbakrobot reist door het land! Wil je ook ervaren hoe het is om complementair met een robot samen te werken? Neem even contact met ons op.